Select Page

Pregovori su propali, Izetbegović nije mogao pobjediti strah od radikalne bošnjačke javnosti i prihvatiti dogovor

Pregovori su propali, Izetbegović nije mogao pobjediti strah od radikalne bošnjačke javnosti i prihvatiti dogovor

Propao je još jedni pokušaj da se hrvatska i bošnjačka strana dogovore o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Posljednja runda pregovora je održana danas u zgradi Delegacije Europske unije, a na sastanku sa direktoricom pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i američkim veleposlanikom u BiH Michaelom Murphyjem bili su lideri šest stranaka (HDZ, HDZ 1990, SDA, NiP, NES, SBB) u BiH. Oni su i u prethodna četiri dana održavali višesatne sastanke na kojima su pokušali približiti stavove.

Nakon neuspjelih pregovora iz zgrade Delegacije EU su izašli pregovarači koji su poručili da su pregovori propali.

Bakir Izetbegović je bez izjave za novinare napustio sastanak, dok je Dragan Čović kazao da mu je žao zbog ishoda pregovora jer je time “najviše izgubila BiH”.

On je također rekao da je pet od šest stranaka prihvatalo prijedloge koji su bili na stolu, dok o samim prijedlozima nije davao više informacija.

Nakon već devet mjeseci pokušavamo u različitim prilikama razgovarati i tražiti ova rješenja oko Izbornog zakona i ograničenja izmjena Ustava i jednim dijelom smo to uspjeli. U subotu smo imali završen posao, onda se problematiziralo sa strane SDA na način da se išlo s nekim dodacima onoga što smo dosad stavili kao standard. 

Žao mi je što je najviše izgubila BiH s ovim. Mislim da je u startu bio jasan isti cilj, ako se ništa ne dogovori da ostanemo u statusu quo i to je zadnjih devet mjeseci samo SDA radio. To sam ja više puta kazao i kroz ove pregovore i u Sarajevu i u Neumu pa i danas ovdje. S te strane ja to doživljavam brutalnim udarom na BiH i za vid aktualne političke situacije u BiH, ali i jednako tako i kad gledamo naše okruženje i što nas i čeka u vremenu ispred nas, ali mi moramo nastaviti dalje, nema druge, rekao je Čović, prenosi Avaz.

Mogu nam poslužiti kao okvir da se dalje dogovaramo, a oni koji su pokušali razgraditi Federaciju BiH u organizacijskom smislu, ja im sad mogu samo poručiti, niti su sad uspjeli, niti će ikada uspjeti, jer time ruše BiH. To nije europska BiH, oduzeti one ključne elemente Daytona, praviti neki Dayton, dva neka u principu koji se pokušao ovdje napraviti.

Mislim da je ovdje bio uzaludan posao i meni je drago da je u subotu pet stranaka od nas šest prihvatio model koji je bio, koji rješava sve probleme koje smo stavili ispred sebe pa čak i onaj oko funkcioniranja Federacije. U subotu sam ostao ili sam vas uskratio za neki odgovor šta smo to mi kao Hrvati predložili ovdje. Ovdje vrlo jasno smo bili spremni da tri, četiri jasna ustupka, koje je netko zvao blokadom, ja bih rekao da bude funkcionalnija BiH, međutim, na njihovo iznenađenje ili SDA nisu mislili da ćemo mi to dati. Kad smo to dali, išli su dalje, onda smo rekli da ne može više, da se ne može rušiti BiH, na način da se ključni obrisi Daytona sruše baš kroz Federaciju BiH, rekao je Čović.

Kazao je da je dogovoreno kako riješiti pitanje Federacije.

Bez bilo kakvih mogućnosti da netko zaustavlja taj proces, kako definirati predsjednika Federacije da nitko nema mogućnosti blokirati taj proces, kako završiti imenovanja koja sada stoje, a jedno od njih je i Ustavnog suda BiH, ali i direktora policija, direktora televizije. Znači da otklonimo sve ono što se tiče imenovanja jer danas iz nekih političkih razloga je to stalo. Svi smo se usuglasili da to nije bio dio čitavog paketa da je dogovor da sva četiri elementa moraju biti na istoj razini dogovora kako bi mogli s njima ići u parlamentarnu proceduru. Kako će ići dalje, vidjet ćemo. Mi ćemo sa svoje strane, odnosno ja ću sa svoje strane učiniti sve, prije svega na ovaj način informirati javnost o naporu koji smo dali da retorikom ponašanjem i promišljanjem BiH i očuvamo BiH, očuvamo mir u BiH i damo priliku jednom kvalitetnom političkom dogovoru. Nažalost, opet nismo uspjeli, rekao je Čović.

Lider HDZ-a je rekao da nema nikakvih uvjeta da se izbori održe.

Uvjeta za održavanje izbora po meni apsolutno nema nikakvih. Upravo zbog neprovođenja presude Suda u Strasbourgu i svih drugih pitanja. Sad će biti puno pitanja oko toga, što, tko, kako. Učinili smo sve do sada da očuvamo kredibilitet o pregovaračkom procesu i zato je moja završna riječ hvala onima koji su zadnjih devet mjeseci proveli s nama i vama koji ste pratili i na korektan način izvještavali, pa i onima koji su slali poruke u samo vrijeme pregovora, kako vide partnere i rješenje odnosa u Federaciji, pogotovo ugrožavanja odnosa Hrvata i Bošnjaka. Tako da, kako će dalje biti vidjet ćemo, dodao je Čović.

OGLASI

Loading