Select Page

Don Puljić u Vinjanima: Danas je kriza muževnosti i očinstva

Don Puljić u Vinjanima: Danas je kriza muževnosti i očinstva

Župa posuški Vinjani proslavila je danas svoga nebeskoga zaštitnika svetoga Josipa svečanim svetim misnim slavljem koji je predmolio don Krešo Puljić, župnik župe sv. Tome na Bijelom Brijeg u Mostaru.

Na samom početku don Puljić je pozdravio sve ljubitelje svetoga Josipa koji je toliko obljubljen u hrvatskom narodu čemu svjedoči činjenica da na područjima gdje žive Hrvati ima preko 70 crkvi, groblja, kapelica koje su posvećene svetom Josipu.

U homiliji je don Puljić između ostalog govorio o puno značajnijoj ulozi svetoga Josipa u Isusovu dolasku i životu na ovaj svijet nego što mi tako mislimo. Don Puljić je kazao kako u radosnim otajstvima se nigdje ne spominje sveti Josip, a trebao bi biti glavni akter. No, on je duboko prožet u tim otajstvima. „Koga si Djevice, po Duhu Svetom začela, a došao je anđeo Gabrijel Gospi upravo po ljubavi svetog Josipa. Koga si Djevice, Elizabeti u pohode nosila, a sveti Josip je vodio magarca na kojemje Gospa putovala do Elizabete. Koga si Djevice, rodila, a Josp je vodio u Nazaret, našao štalicu i pripremio smještaj. Koga si Djevice, u hramu prikazala, a Isus je prikazan na Jospovim rukama, jer otac je trebao prikazati dijete.  Koga si Djevice u hramu našla, a sama Gospa je rekla otac tvoj i ja žalosni smo te tražili. Josip je tajna ljubavi koja se krije u ovim otajstvima, zlatna nit koja se proteže otajstvima i ta tajnstvenost, nezapaženost i ta ponizna ljubav – to je način Josipove pristutnosti u Gospinom i Isusovom životu“, kazao je don Puljić.

Don Puljić je u svojoj propovijedi istaknuo jednu od najvećih kriza današnjice. To su kriza muževnosti i kriza očinstva. „Kriza muževnosti danas se najviše očituje u dugim vezama i razmišljanju da se mladost shvaća kao vrijeme koje treba proživjeti, često puta u grijehu, pa tek onda stupiti u brak u kasnim mladenačkim godinama. Kriza muževnosti se očituje i u životu mnogih starih momaka kojima u 35oj godini života mama sprema košulje za svakodnevne večernje izlaske, a tata daje džeparac i auto za izlazak. Svojim obiteljima su postali teret jer im nitko ništa ne smije reći jer se obitelji boje njihove agresivne reakcije. Postali su mamini mezimci, a takvima su ih napravile njihove majke. Ovo nije osuda, nego opomena da izađemo iz svoje učmalosti i lijenosti. Thomas Merton je kazao za lijenost i kukavičluk da su dva najveća zla današnjeg kršćanskog života. I kada lijenost i kukvičluk obuku u razboritost pa nam onda izgleda da je čovjek oprezan kada su mu izgovori da nije pravo pvrijeme, da su vremena teška, nema posla, korona virus. Zašto je to tako? Zato što nema vjere kao u svetoga Josipa. Ako nam se urežu riječi da je Bog naš, da ga volimo svim srcem i svom dušom, lako će nam se onda urezati ljubav neke mlade žene“, kazao je don Puljić.

Govoreći pak o krizi očinstva, don Puljić je kazao da se danas puno govori o nasilju u obitelji, kriza očinstva očituje se kod nekih očeva u neodgovornom plniranju obitelji, nepoštivanju bračnog morala, u strahu od brojne obitelji, u nedostatku odgovornosti prema crkvi, domu i domovini, izostavljanju nedjeljnih misa i zato što svete nedjelje pretvaramo u lovačka druženja i rekreaciju. Izajia govori: „Nema nam boljitka dok se nedjeljama ne odužimo.“. Najvažniji zadatak je da vratimo nedjelje , da očevi budu ti koji dijete vode za ruku u crkvu“, kazao je don Puljić i dodao da se upravo na blagadn svetog Josipa molimo za ove nakane.

Sveto misno slavlje iz Vinjana prenosila je i naša radijska postaja.

Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. Godine, sv. Josip proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda.  Zaštitnik je mostarsko – duvanjske biskupije, mnogih župa, pa tako i župe u posuškim Vinjanima.

Svima vama koji nosite ime ovog sveca, upućujemo najljepše čestitke povodom imendana.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading