Select Page

Donosimo kalendar nastave za ŽZH, raspored neradnih dana i broj prvašića

Donosimo kalendar nastave za ŽZH, raspored neradnih dana i broj prvašića

Za nešto manje od dva tjedna školarci s područja Županije Zapadnohercegovačke krenut će na nastavu. Od školske godine 2015./2016. i prvašići će krenuti na nastavu 7. rujna kao i svi ostali učenici, za razliku od prethodnih godina kada im je nastava počinjala tek u siječnju.

Kao što smo već naveli, nastava u svim osnovnim i srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke počinje 7. rujna 2015. godine, a završava 10. lipnja 2016. godine osim prvašićima kojima nastava završava 3. lipnja. Zadnji dan nastave u prvom polugodištu bit će 23. prosinac, a božićni raspust trajat će do 11. siječnja 2016. godine kada učenicima počinje drugo polugodište.

Prvi blagdani odnosno neradni dani, koji nisu u vrijeme praznika, su Dušni dan i Dan mrtvih. S obzirom da Dušni dan pada na nedjelju, prema Narodnim novinama ŽZH, neradni dan bit će ponedjeljak, 2. studenog 2015. godine, na Dan mrtvih.

Sljedeći neradni dan, ujedno i posljednji u 2015. godini prema Narodnim novinama ŽZH, bit će srijeda, 18. studenog, kada se obilježava Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Dan Županije Zapadnohercegovačke. U predviđenim blagdanima u ŽZH, koji ne padaju u vrijeme praznika, nije naveden 25. studeni kada se slavi Dan državnosti BiH, ali prošle godine odlukom Vlade ŽZH naknadno je taj dan proglašen neradnim, no ne zbog Dana državnosti BiH već zbog blagdana Svete Kate, tako da učenici, neslužbeno, i taj dan mogu računati kao neradni.

Proljetni, odnosno Uskrsni odmor, počinje 19. ožujka i trajat će do Uskrsnog ponedjeljka 28. ožujka.

Nakon Uskrsa, sljedeći neradni dani dolaze krajem svibnja. Točnije, na Blagdan Tjelova 26. svibnja neće biti nastave, kao i 30. svibnja na Dan svehrvatske državnosti.

nastava_kalendar

Sve manje prvašića

”U školsku godinu 2015./2016. krenut će 876 prvašića na području ŽZH. Najviše ih je u Širokom Brijegu 293, slijedi Ljubuški 231, Posušje 213 i Grude 139,” potvrđeno je za portal Jabuka.tv iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon završenog upisa učenika u prve razrede školske 2015./2016. godine očito je kako je trend ”bijele kuge” nastavljen i ove godine u ŽZH. Iz godine u godinu škole su sve praznije, što zbog manjeg broja novorođenčadi, što zbog masovnog iseljavanja cijelih obitelji.

Jedan takav primjer dolazi iz Prve osnovne škole Široki Brijeg, točnije iz popularno zvane ”Male škole”, gdje su formirana tri odjeljenja prvašića, a prosjek učenika u jednom odjeljenju iznosi 18, dok su unazad nekoliko godina također bila formirana tri odjeljenja prvašića, ali tada je prosjek učenika u jednom odjeljenju iznosio 28.

”Za razliku od prošle školske godine, broj prvašića manji je za 53 djece. U prošloj školskoj godini 2014./2015. upisano je bilo 929 prvašića, a najviše njih u Širokom Brijegu 313. U Ljubuškom je u prošloj školskoj godini bilo 262 prvašića, u Posušju 203, a Grudama 151”, potvrđeno je za portal Jabuka.tv iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH.

Ukupan broj učenika u svim osnovnim i srednjim školama na području ŽZH nam nisu mogli kazati iz nadležnog ministarstva jer je treći upisni krug bio u ponedjeljak, 24. kolovoza.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading