Select Page

AFERA RESPIRATORI: Jurišić – prekršena procedura, Iličić – Zbog afere “Respiratori”, država je na aparatima

AFERA RESPIRATORI: Jurišić – prekršena procedura, Iličić – Zbog afere “Respiratori”, država je na aparatima

Činjenice koje je utvrdio Odbor Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na raspolaganju javnosti i zainteresiranim institucijama

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pod predsjedanjem Tomislava Martinovića na današnjoj izvanrednoj sjednici uz ostalo, raspravljao je te usvojio Izvješće Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavi 100 respiratora iz Narodne Republike Kine. Odbor koji broji osam članova  sačinio je Izvješće koje sadrži 10 činjenica, proizašlih iz odgovora mjerodavnih institucija koje se odnose na spornu nabavku. Uz Izvješće Odbora, Dom naroda usvojio je i zaključak o stavljanju na raspolaganje i uporabu javnosti i drugim zainteresiranim institucijama činjenica do kojih su došli članovi Odbora istražujući  nabavku respiratora iz NR Kine. Kako je naglasio predsjedatelj Martinović, Odbor je formiran još prije početka službenih istraga od strane pravosudnih tijela. “ Mi smo na ovaj način  poslali jasne političke poruke da se nikakve nepravilnost neće niti smiju tolerirati, te odbacili sve političke pritiske na rad pravosudnih tijela“, kazao je  Martinović.

Članovi Odbora na čijem je čelu bio dr. Dragan Stevanović, naglasili su kako su njihov rad nije imao ni nacionalni ni stranački predznak. „Sve odluke donosili smo po savjesti i jednoglasno, bez podjela po nacionalnoj osnovi ili stranačkoj pripadnosti, koristeći ustavne i poslovničke mogućnosti koje su nam na raspolaganju“, istaknuo je Damir Džeba, član Odbora.Naglašena je i potreba o provođenju neovisne i učinkovite istrage koja će jasno identificirati krivce za korupciju u javnim nabavkama u vrijeme epidemije.

Izaslanicima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prezentirana je i Informacija o mjerama Vlade Federacije BiH u vrijeme trajanja stanja nepogode uzrokovane epidemijom koronovirusa, Informacija o radu Federalne uprave civilne zaštite u navedenom razdoblju te Izvješće o postupcima javnih nabava, s naglaskom na nabave medicinske opreme od 16. ožujka ove godine, nakon proglašenja stanja nepogode. Nakon rasprave o navedenim informacijama koje nisu dobile potporu većine izaslanika, Dom naroda jednoglasno je usvojio Zaključak kojim je od Koordinacijskog tijela formiranog odlukom Vijeća ministara BiH zatraženo da žurno pristupi raspodjeli donirane medicinske opreme.

Delegat Damir Jurušić (HDZ) kazao je da nisu ispoštovane procedure prilikom nabavke spornih respiratora.

Delegatkinja iz Kluba hrvatskog naroda Marija Iličić kazala je da je zbog specifičnosti trenutka ova afera dirnula svakog čovjeka I da je “zbog ove afere naša država je na aparatima”.

– Zbog ove afere naša država je na aparatima – zaključila je Iličić.

Ivo Tadić (HDZ), predsjednik Kluba hrvatskih delegata kazao je da je iz svih dostupnih informacija u vezi s nabavkom respiratora jasno da je FBiH „platila Mercedes, a dobila Fiću“.

– Ja sam uvjeren u potpuno drugačije, vidjelo se da se nije poštovao zakon ni procedure, ono što je ključno, naravno da svi želimo da Tužilaštvo BiH završi svoj posao i ne smijemo zaboraviti kakvi su pritisci vršeni. Svi smo ukaljani s ovim slučajem – kazao je Tadić.

Dom naroda po skraćenoj je proceduri usvojio i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju tražbina građana u postupku privatizacije, kojim je rok za otkup imovine putem certifikata produžen za dvije godine.

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading