Select Page

Dovršava se dokumentarni film o velikoj humanitarnoj akciji pod nazivom “Bijeli puta za Novu Bili i Bosnu Srebrenu”

Dovršava se dokumentarni film o velikoj humanitarnoj akciji pod nazivom “Bijeli puta za Novu Bili i Bosnu Srebrenu”

Vraćajući u humanitarnom konvoju pod nazivom “Bijeli put” u predvečerje 22. prosinca 1993. godine u blizini Uskoplja ubijen je vozača kamiona Ante Vlajić iz Drniša.

On je jedini poginuli humanitarac, koji je u prosincu 1993. u vrijeme žestokih ratnih sukoba Armije BiH i HVO-a sudjelovao u dopremanju hrane, lijekova oko 70.000 stanovnika srednje Bosne koji su ostali u potpunom okruženju. Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu je bio humanitarni konvoj koji se sastojao 99 šlepera i 143 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja, a za cilj je imao prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj, koja je bila na izdisaju, a glad je opasno prijetila stanovnicima cijele Lašvanske doline. Glad je opasno zaprijetila Hrvatima cijele Lašvanske doline koja je u to doba bila u potpunom okruženju. Pojedini stanovnici izoliranih sela umirali su od gladi, bolesti, od ratnih rana i stradanja, žeđi, premorenosti, zbog nedostatka lijekova… Strani mediji su najavljivali tragediju. I kada je izgubljena i posljednja nada da će stići bilo kakav spas, na Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca 1993. iz Zagreba je krenuo humanitarni konvoj pod nazivom ”Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” koju su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić.

Već više od godinu dana o toj velikoj humanitarnoj akciji, produkcijska kuća “Kadar” iz Širokog Brijega, radi na snimanju dokumentarnog filma u kojem će se otkriti i do sada za javnost nepoznati detalji koji su se u to vrijeme događali na relaciji službeni Zagreb- Sarajevo. Na ”zasadima” humanitarnog konvoja Bijeli put otvoreni su humanitarni koridori za pomoć svim civilima u BiH bez obzira na naciju i vjeru! U Bijelom putu, su pričali tadašnji europski i svjetski moćnici, akacija se spominjala i na sjednicima vijeća sigurnosti UN-a. “Priča o Bijelom putu, najvećoj humanitarnoj akciji poslije Drugog svjetskog rata, koju su organizirali civili, nije klasičan dokumentaristički prikaz rata, dobrih i loših momaka u njemu. Nije to niti zadiranje u bilo kakvu povijesno-političku genezu rata u BiH ili uzroka sukoba postrojbi Armije BiH i HVO-a (Bošnjaka i Hrvata) na skučenom prostoru srednje Bosne. “Dokumentarni film o Bijelom putu kroz sudbine protagonista Bijelog puta koji su skupljali, prevozili humanitarnu pomoć i ranjenih, bolesnih koji su je čekali, će prikazati okolnosti u kojima se ni kriv ni dužan obični čovjek može naći. “Iako smo dovršetak filma planirali za ovogodišnju obljetnicu, kao i u svakom ozbiljnom projektu ispadnu određeni problemi koje smo eto hvala Bogu uspjeli anulirati. Iduće godine stavljamo i pečat na kooprodukcijski ugovor s HRT-om i BHRT-om, čije je uredništvo dalo zeleno svijetlo da uđu u realizaciju ovog dokumentarnog filma. Kako živimo u vrijeme rastućeg pamfeltizma, a ne faktografije, dokumentarizma… posebno smo vodili računa oko objektivnosti prezentacije događanja koji su izravno, ili neizravno obilježili humanitarni konvoj “Bijeli put”. napominje redatelj filma Zdenko Jurilj. Iz produkcije Kadar, ustupili su kratki video sažetak, (trailer) iz kojeg se vide konture budućeg dokumentarnog filma “Bijeli put”.

OGLASI

Loading