Select Page

Dr. Stipić za Radio Posušje: “Prave se velike gužve u Domu zdravlja Posušje, samoprevencija bolesti je ključ svega”

Dr. Stipić za Radio Posušje: “Prave se velike gužve u Domu zdravlja Posušje, samoprevencija bolesti je ključ svega”

COVID pravila zaustavila uobičajeni ciklus sezonskih infekcija?

Doista mislim da smo malo skloniji, ali isto tako mislim da su ljudi pomalo zaboravili život prije COVID pravila. Trenutno ono što najviše primjećujem je da ih vodi strah, a strah je zapravo najveći problem u zdravstvenom sustavu. Strah ne treba da vodi pacijente nigdje.

Kakvih pacijenata je najviše, odnosno kojih dobnih skupina?

Rekao bih da je najviše pacijenata starije životne dobi, međutim moram spomenuti da ima i dosta pedijatrijske populacije. Roditelji često znaju dovesti svoju djecu koja su bolesna par sati ili jedan dan, što dodatno otežava proces, stvara gužve i pravi veliku razliku budući da se ne može ispravno dijagnosticirati o čemu se tu točno radi kada je bolest tek počela, odnosno ne može se postaviti ispravna terapija ukoliko je uopće i potrebna u ovom liječenju.

učine, pogotovo osobe starije životne dobi sa više bolesti i više medicinskih komorbiditeta.

Iskoristit ćemo ovu priliku i pokušati pomoći u prevenciji bolesti. Imate li neke savjete kako spriječiti gripu ili prehladu, što po tom pitanju možemo uraditi sami?

Prevencija je ono na što bih stavio najveći naglasak, jer to je ključ svega. Potrebno je ostati kod kuće, ne zato što nekoga želimo zatvoriti u kuću, nego zato što pacijenti trebaju misliti na sebe i na svoje zdravlje. Izlazak iz kuće može pogoršati njihovu bolest, a tako može donijeti bolest drugim članovima njihovih obitelji, prijateljima, kolegama i sl. Ono što je najbitnije i što ponavljam svakom pacijentu koji dođe u ordinaciju su četiri glavne stvari; pijte dovoljno tekućine, ne možemo piti pivo i sokove nego isključivo voda. S druge strane tu je i prehrana; upitno je tko od nas ima raspodjeljene dnevne obroke na manje količine i tko se od nas zdravo hrani. Mi smo sredina koja voli suhu hranu, pa ako ćemo jesti suhu hranu, potrebno je ubaciti i nešto zeleni, dakle napraviti neku ravnotežu u prehrani. Bitna je stavka i kvalitetan odmor i san, potrebno je izbjegavati dug boravak u zatvorenim prostorijama u kojima nema cirkulacije zraka. Umjerena tjelesna aktivnost je također jako poželjna. Samo sa ovim smjernicama možemo sudjelovati u prevenciji same bolesti.

Preporuka je dakle da se smanje ljudski kontakti onih koji imaju navedene simptome koliko je to moguće, pogotovo pacijentima koji spadaju u rizičnu skupinu?

Potrebno je da se pacijenti usmjere što više na samo liječenje. Iako se ne osjećaju loše, organizam je upalio neki alarm, stoga je potreban kvalitetan odmor. Potrebno je da ne žurimo nigdje, da se oslobodimo straha, da pratimo što se događa, a mi ćemo se potruditi odraditi sve za naše pacijente, naravno ukoliko je to potrebno.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading