Select Page

Dragan Čović: Izborni zakon uvjet je za uspostavu vlasti

Dragan Čović: Izborni zakon uvjet je za uspostavu vlasti

Tjedan dana čekalo se očitovanje odlazećeg hrvatskog člana bh. Predsjedništva i čelnika HDZ-a BiH te stranaka okupljenih oko HNS-a Dragana Čovića o rezultatima izbora, ali i sljedećim potezima nakon što su bošnjačke stranke preglasale Hrvate za poziciju u državnom vrhu.

Čović se prošloga vikenda susreo s državnim vrhom u Zagrebu koji je uputio jasnu poruku. Osim fotografije i deklarativne potpore, imaju li Hrvati u BiH razloga konačno očekivati nešto konkretnija stajališta i poteze Zagreba?

– Imali smo niz ozbiljnih sastanaka i čini mi se da se politika u Zagrebu vidno mijenja u posljednjih godinu i pol dana prema BiH i ovdašnjim Hrvatima. Poruka koju smo poslali i preko medija da se želi do kraja zaštititi pozicija hrvatskog naroda kao jednakopravnog u svakom dijelu BiH dovoljno govori za sebe. No, mnogo više od toga govori nekoliko sati razgovora o tome kako osnažiti gospodarsku suradnju, povezati infrastrukturne projekte… Sve to dobiva jednu novu dimenziju. Uz to, hrvatska Vlada obvezala se dodatno poduprijeti obrazovne, zdravstvene, znanstvene i kulturne projekte. S te strane veseli me da smo i nakon ovih razgovora napravili jedan značajan iskorak. Institucije RH imaju i svoje probleme i prioritete, ali čini mi se da problemi Hrvata u BiH postaju strateško pitanje i vlasti u RH.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…

OGLASI

Loading