Select Page

Drama na granici BiH: Stigao autobus s putnicima koji su bili u kontaktu sa zaraženim

Drama na granici BiH: Stigao autobus s putnicima koji su bili u kontaktu sa zaraženim

Prava drama se odvijala danas na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška. Iz Austrije je stigao autobus sa 38 putnika, od kojih je njih četvero u Tirolu bilo u kontaktu s osobom koja je pozitivna na koronavirus.

Ipak, brzom reakcijom, spriječen je ulazak autobusa prevoznika MB Reisen na teritorij BiH, javlja ATV

Ubrzo nakon što je autobus na liniji Bregenc – Prnjavor zaustavljen na granici, obavještene su sve nadležne institucije. Predstavnici Crvenog križa su putnicima donijeli hranu i vodu, a pripadnici Granične policije su im na svoju odgovornost osigurali pristup toaletu.

Autobus je zadržan na granici do popodnevnih sati. Svim putnicima su osigurana sanitetska vozila iz općina iz kojih dolaze, tako da su direktno iz autobusa sanitetima odvezeni na svoje adrese, s rješenjem o kućnoj izolaciji. Ministar zdravlja ističe kako će se njihovo zdravstveno stanje i dalje pažljivo pratiti.

– Ekipa iz RUCZ, Republičke uprave za inspekcijske poslove, IJZ je obišla navedeni autobus, uzeti su uzorci od osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom u Austriji, to su uglavnom građani iz Brčko distrikta – kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U autobusu je bilo najviše ljudi iz Prnjavora, njih 11. Osim Prnjavorčana, iz Austrije je stiglo još 7 putnika iz Brčkog, po 5 iz Dervente, Modriče i Laktaša, 2 iz Stanara, i po 1 iz Prijedora, Bosanske Gradiške i Doboja.

OGLASI

Loading