Select Page

Drama na SP-u: Španjolski izbornik dobio otkaz jer je potpisao za Real, izbila pobuna igrača

Drama na SP-u: Španjolski izbornik dobio otkaz jer je potpisao za Real, izbila pobuna igrača

JULEN LOPETEGUI, baskijski trener koji je bez poraza vodio Španjolsku zadnje dvije godine, smijenjen je samo dva dana prije prve utakmice Furije na SP-u.

U Krasnodaru je sazvana izvanredna konferencija za medije na kojoj je Luis Rubiales, predsjednik Španjolskog nogometnog saveza, javnost obavijestio da je izbornik bivši.

Razlog je što je jučer potpisao trogodišnji ugovor s Realom. Prvaka Europe trebao je preuzeti nakon što Španjolska završi nastup na SP-u. Ali predsjednik saveza, ogorčen ovom “izdajom”, dao mu je otkaz mjesec dana ranije.

Lopetegui je, naime, prije tri tjedna produljio ugovor sa Španjolskom do 2020. i zato Rubiales ne može preko njegovog odlaska tri godine ranije prijeći samo s dva milijuna eura odštete, koliko se Real obavezao isplatiti jer mu uzima izbornika.

Predsjednik saveza znao je da izbornik pregovara s Realom. Ali više od njihovog dogovora na štetu saveza razljutio ga je tajming objave da Lopetegui postaje trener tog kluba: Dva dana prije početka SP-a i tri dana prije prve utakmice Španjolske na prvenstvu!

Još jučer su španjolski mediji pisali da je vrh saveza predvođen Rubialesom zbog izdaje odlučio smijeniti izbornika neposredno prije SP-a na kojem je Španjolska jedan od favorita i gdje prekosutra na otvaranju skupine igra derbi s Portugalom.

Već je bio odabran i njegov nasljednik, Albert Celades, izbornik mlade reprezentacije. Druga opcija bio je Quique Setien, trener Betisa.

Spomenuta presica bila je zakazana za 10:30 jutros. Deset minuta prije njenog početka, svi španjolski novinari iz Rusije izvještavali su kako sve ukazuje na to da će Lopetegui dobiti otkaz

Ipak, prvo je stigla obavijest da se konferencija za medije odgađa za 11:30. Zatim su španjolski novinari dali dramatično objašnjenje zbog čega.

U svlačionici je, naime, izbila pobuna igrača predvođenih Sergijom Ramosom, koji su pozvali predsjednika i rekli mu kako nikako ne žele da izbornik dobije otkaz i da ih na SP-u vodi netko drugi.

“Ovo nije klub nego reprezentacija i trener se ne smije smijeniti dva dana prije utakmice na SP-u! Došli smo ovdje osvojiti naslov. Sve nas je zaboljela vijest da izbornik odlazi, a ako je tebe to uvrijedilo, progutaj ponos i pusti nas da igramo”, citira Marca što su senatori na čelu s kapetanom Ramosom rekli predsjedniku saveza.

Ali u podne je predsjednik saveza konačno izašao pred novinare:

“Zahvaljujemo se Julenu na svemu što je napravio, jer je jedan od najzaslužnijih što smo došli u Rusiju, ali prisiljeni smo dati mu otkaz.

Moramo poslati jasnu poruku svim zaposlenicima Španjolskog nogometnog saveza da se određene norme ponašanja moraju poštovati.

Ne osjećam se da nas je Lopetegui izdao, problem je u tome što se s Realom dogovarao uz potpuni izostanak sudjelovanja Španjolskog nogometnog saveza, a to je nešto što ne možemo ignorirati. Lopetegui je profesionalac bez mane, ali u ovom je slučaju način na koji se nešto radi važan.

Real ima pravo tražiti novog trenera, ali nedopustivo je da ja, kao predstavnik poslodavca izbornika reprezentacije Španjolske, doznam da je naš izbornik novi trener Reala telefonskim pozivom pet minuta prije službene objave.

Razgovarao sam s igračima i oni su to dobro primili, iako ih je zaboljela izbornikova odluka i potez koji smo nakon toga mi morali povući. Objasnio sam zašto smo to napravili i oni su shvatili. Odlučni su osvojiti svjetski naslov s novim izbornikom. Ne znamo još tko će on biti, ali trudit ćemo se da promjena bude što brža i bezbolnija.

Važno je pobjeđivati, ali je još važnije od toga kako se i na koji način radi. Zato smo morali otpustiti Lopeteguija, iako je riječ o vrhunskom treneru.

Znam da će nas mnogo kritizirati zbog ovoga što smo napravili, ali to je potez na kojim smo bili prisiljeni.”

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading