Select Page

Drastično poskupljenje: Evo cijena drva i peleti

Drastično poskupljenje: Evo cijena drva i peleti
Snažna bura i niske temperature ponovno nam najavljuju zimu.

Veliki broj domova naoružava se ogrjevnim materijalima poput peleti i drva.

Portal Jabuka.tv je provjerio po kojim cijenama se može dobiti najpopularnije sirovine za zagrijavanje domova.

Nakon istraživanja diljem Hercegovine, dobili smo jasniju sliku o cijenama drva i peleti. Kontaktirali smo tvrtke koje se bave prodajom drva i peleti dok smo ostale cijene provjerili na popularnim oglasnicima.

Drva – bukovina i hrastovina

Za početak smo kontaktirali poduzeće Drvosječa, koje nam je javilo da metar iscijepanih bukovih drva prodaju po cijeni od 116 KM, što je poskupljenje od čak 27 KM u usporedbi s prošlom sezonom kada je cijena bukovih drva kod iste firme bila 89 KM.

Nakon prikupljanja brojnih podataka s drugih oglašivača i poduzeća, shvatili smo da to i nije veliko poskupljenje u usporedbi s ostalima koji prodaju bukova drva.

Tako smo na više oglasa mogli naći cijenu iscijepanih bukovih drva od čak 190 KM, što je gotovo za 70-80 KM skuplje u odnosu na najviše cijene prošle zime s oglasnika.

Za hrastova drva je cijena slična, u većini slučajeva jeftinija za 10-20 KM po metru kvadratnom.

Pelet

Nakon velike popularnosti i dizanja cijena, posebno 2018. godine, cijena peleta je ponovno otišla u nebo.

Tako se tona peleta može na rijetkim mjestima prije sezone grijanja u Hercegovini mogla naći i za 290 KM, dok se već s krajem ljeta cijena podigla.

Kod nekih od najpopularnijih proizvođača peleta, cijena za tonu se kreće oko 420 KM – kod Gugija iz Tomislavgrada, dok se u Drvosječe radi o cijeni od 480 KM. Kod oba proizvođača, cijena je u odnosu na prošlu sezonu veća za 120-140 KM.

Jabuka. Tv

OGLASI

Loading