Select Page

DRUGA TRIBINA: Kardum o krizi srednje dobi u svjetlu vjere

DRUGA TRIBINA: Kardum o krizi srednje dobi u svjetlu vjere

U ponedjeljak, 14. Listopada 2019., održana je druga Tribina. Tema je bila: „Kriza srednje dobi u svjetlu vjere“.

Predavač je bio gosp. Goran Kardum, profesor i Prorektor za nastavu na Sveučilištu u Splitu. Predavač je u uvodu pojasnio naziv srednja dob i na koga se odnosi. Pojam „srednja dob“, prvi put se pojavio 1965. godine.

Kriza srednje dobi se očituje u nekim pojavama, npr.:

– postajemo potišteni
– povećanje ovisnosti
– kriza seksualnog života
– dnevno sanjarenje
– poremećaji navika
– tjelesne promjene
– pitanja: tko sam i kuda idem? S kim živim? Kakva su mi djeca?
– svakodnevno preispitivanje, itd…

Psiholozi su različito odgovarali i nudili rješenja za krizu srednje dobi.
Erikson: doba između 25 i 60 godine života odlikuje produktivnost i kod drugih stagnacija. Ova dob treba biti završena s jednom vrlinom da čovjek ne uđe u krizu. To je služenje!

Humanistička psihologija (Maslov) naglašava da se čovjek ostvaruje i doseže svoj vrhunac u samoaktualizaciji. Čovjek koji razvija svoje osobnosti. Biti bolji od drugih. To vodi k tome da se ne vodi briga o drugome.

Cijeli život se ulaže u sebe. Ovaj pravac je ostavio veliki trag u zapadnoj kulturi i danas je naglašen Psiholog Kenrick 2009. godine revidira hijerarhiju potreba. Naglašava da se trebaju nadići ego potrebe.
Postoje tri potrebe koje bi trebale biti iznad samoaktualizacije. To su:

– Empatija
– Suosjećajnost
– Žrtva

Svaka dob ima svoje krize. Predavač je naglasio važnost davanja u životu. Treba davati u životu. Svatko od nas nešto očekuje.
Davanje znači nadići ego potrebe. To je ljubav, uz nju se vezuje i žrtva. Tu već ulazimo u područje vjere. Bog koji nas ljubi i koji se žrtvuje radi našeg spasenja. Zato nam vjera može pomoći kako riješiti krizu srednje dobi.

Župa Posušje

OGLASI

Loading