Select Page

Drvoprerađivači inzistiraju na donošenju zakona o šumama na razini FBiH

Drvoprerađivači inzistiraju na donošenju zakona o šumama na razini FBiH

Na sjednici Grupacije šumarstva i drvne industrije Gospodarske komore FBiH, između ostalog, bio je razmatran Nacrt uredbe o zaštiti šuma u FBiH, opskrba sirovinom drvoprerađivača i strategija drvne industrije u FBiH.

Prijeko potreban Zakon

Predsjednik Grupacije Ante Begić kazao je da pitanje zaštite šuma ne može biti regulirano uredbama, nego da je potreban zakon o šumama na razini Federacije BiH, kao okvir za županijske zakone, a koji već postoje u devet županija.

Istaknuo je da ne postoji nikakva prepreka za dogovor i da zakon o šumama na razini Federacije BiH može vrlo brzo biti donesen.

Savjetnica u Gospodarskoj komori FBiH Šemsa Alimanović izjavila je da je u razdoblju siječanj – kolovoz 2014. zabilježen porast izvoza proizvoda od drveta za 19,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao i izvoz namještaja za 3,5 posto.

Proizvodnja zabilježila pad od pet posto

– Proizvodnja namještaja zabilježila je pad u razdoblju poplava, a znatno je porasla u devetom mjesecu. Ipak, u odnosu na 2013. proizvodnja je zabilježila ukupan pad od oko pet posto, kazala je Alimanović.

Ona je naglasila da nepostojanje zakona o šumama na razini FBiH predstavlja glavni problem opskrbe sirovinom proizvođača finalnih proizvoda koji su izvozno orijentirani, jer su samo tri šumarstva certificirana, što zadovoljava svega 1/3 potreba bh. proizvođača.

Direktor tvrtke MS&Wood Muhamed Pilav smatra da zakon treba hitno biti donesen, kako uslijed problema s opskrbom ne bi došlo do potpunog prestanka proizvodnje finalnih proizvoda.

Dodao je da je, za razliku od BiH, izvoz trupaca u cijeloj Europi zabranjen ili destimuliran, dok su bh. proizvođači primorani uvoziti repromaterijal kako njihove tvrtke ne bi obustavile proizvodnju.

FENA

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading