Select Page

Drvoprerađivači inzistiraju na donošenju zakona o šumama na razini FBiH

Drvoprerađivači inzistiraju na donošenju zakona o šumama na razini FBiH

Na sjednici Grupacije šumarstva i drvne industrije Gospodarske komore FBiH, između ostalog, bio je razmatran Nacrt uredbe o zaštiti šuma u FBiH, opskrba sirovinom drvoprerađivača i strategija drvne industrije u FBiH.

Prijeko potreban Zakon

Predsjednik Grupacije Ante Begić kazao je da pitanje zaštite šuma ne može biti regulirano uredbama, nego da je potreban zakon o šumama na razini Federacije BiH, kao okvir za županijske zakone, a koji već postoje u devet županija.

Istaknuo je da ne postoji nikakva prepreka za dogovor i da zakon o šumama na razini Federacije BiH može vrlo brzo biti donesen.

Savjetnica u Gospodarskoj komori FBiH Šemsa Alimanović izjavila je da je u razdoblju siječanj – kolovoz 2014. zabilježen porast izvoza proizvoda od drveta za 19,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao i izvoz namještaja za 3,5 posto.

Proizvodnja zabilježila pad od pet posto

– Proizvodnja namještaja zabilježila je pad u razdoblju poplava, a znatno je porasla u devetom mjesecu. Ipak, u odnosu na 2013. proizvodnja je zabilježila ukupan pad od oko pet posto, kazala je Alimanović.

Ona je naglasila da nepostojanje zakona o šumama na razini FBiH predstavlja glavni problem opskrbe sirovinom proizvođača finalnih proizvoda koji su izvozno orijentirani, jer su samo tri šumarstva certificirana, što zadovoljava svega 1/3 potreba bh. proizvođača.

Direktor tvrtke MS&Wood Muhamed Pilav smatra da zakon treba hitno biti donesen, kako uslijed problema s opskrbom ne bi došlo do potpunog prestanka proizvodnje finalnih proizvoda.

Dodao je da je, za razliku od BiH, izvoz trupaca u cijeloj Europi zabranjen ili destimuliran, dok su bh. proizvođači primorani uvoziti repromaterijal kako njihove tvrtke ne bi obustavile proizvodnju.

FENA

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading