Select Page

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas posjetio Županiju Zapadnohercegovačku

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas posjetio Županiju Zapadnohercegovačku

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas posjetio je danas Županiju Zapadnohercegovačku, te je tom prigodom održao radni sastanak sa predsjednikom Vlade Predragom Čovićem i ministrima u Vladi Županije Zapadnohercegovačke.

Razgovaralo se o nastavku suradnje na projektima i programima od zajedničkog interesa, s posebnim naglaskom na važnost jačanja prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u okviru europskih fondova, što će u konačnici omogućiti bolju kvalitetu svakodnevnog života svih građana Županije Zapadnohercegovačke.

Predsjednik Čović se zahvalio Vladi Republike Hrvatske i posebno Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na dosadašnjoj potpori projektima koji su od značaja za naše institucije, gradove i općine, te naglasio kako očekuje da će se dosadašnja odlična suradnja nastaviti i u sljedećem razdoblju. Predsjednik je istaknuo važnost prepoznavanja potreba te pružanja potpore onim projektima koji su važni za život građana Županije Zapadnohercegovačke, izrazivši nadu da će i ubuduće nadolazeći projekti biti prepoznati i potpomognuti. Radi se o hvalevrijednim projektima koji pokrivaju različite sfere društvenog života u cilju poboljšanja uvjeta života naših građana, od područja obrazovanja, zdravstva, kulture, športa do poduzetništva i poljoprivrede.

Danas smo razgovarali o zajedničkim projektima koje su Središnji državni ured i Vlada Republike Hrvatske do sada podržavali i koji su najčešće bili realizirani preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Zahvaljujem se na dosadašnjoj potpori, kao i na potpori na svim onim projektima koje planiramo kandidirati u budućnosti. Prošle godine potpisani su ugovori za nove projekte, čija ukupna vrijednost samo za našu Županiju iznosi oko 550.000,00 eura. Ove godine smo kandidirali više projekata i stoga očekujemo još značajniju financijsku potporu. Ali, ono što je najbitnije, to je značajna potpora svih institucija Vlade Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda, regionalnih agencija, županija te regionalnih i lokalnih samouprava, našoj Županiji odnosno cijeloj Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji. Taj put će od nas zahtijevati značajne napore, kako bismo ispunili sve uvjete koje Europska unija stavlja pred nas kao Vladu. – rekao je predsjednik Čović.

Državni tajnik Milas izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom te istaknuo da je razvoj suradnje Županije Zapadnohercegovačke i Ureda usmjeren ne samo na Hrvate, nego i na sve žitelje Bosne i Hercegovine.


Razgovor koji smo vodili sa članicama i članovima Vlade Županije Zapadnohercegovačke ulijevaju povjerenje da će suradnja koju smo do sada imali u budućnosti biti unaprijeđena zbog svega onoga dobrog što nas čeka. Predsjednik je spomenuo najavu predsjednice Europske komisije o skorom otvaranju pregovaračkog procesa pristupa Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Hrvatska, koja je sada već 11 godina članica Europske unije, u svom pregovaračkom procesu koji je bio daleko najteži od svih zemalja članica, doista je ispunila kriterije kakve je teško bilo zamisliti. U cijelom tom putu imate svoj narod s druge strane granice koji će vam biti od pomoći i koji će biti uz vas. Mogućnosti članstva u Europskoj uniji doista su neslućene. To možete vidjeti u infrastrukturnim, ali i u svim projektima koji se posljednjih godina realiziraju u Republici Hrvatskoj i koji su najviše upućeni na mlade i djecu i na njihovu budućnost. Drago mi je da ste mjerama i aktivnostima koje ste poduzeli omogućili i potaknuli mlade obitelji da ostaju u ruralnim krajevima, da otvarate dječje vrtiće, a Središnji državni ured i Vlada Republike Hrvatske bit će vam i dalje u tome vjeran partner. Suradnja u realizaciji tih projekata doista je važna da ljudi osjete da nisu sami. Mogu zahvaliti svima u Županiji Zapadnohercegovačkoj, ali i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, na želji, volji, entuzijazmu i na svemu što rade. Da nema njih, ne bi bilo ni projekata ni suradnje, tako da ih potičem da i dalje budu ustrajni u tome, da se javljaju Središnjem državnom uredu, koji će biti uz vas kao netko tko vas uvažava prije svega na onoj ljudskoj razini, a onda i po onome što nam Ustav propisuje. Niste sami. Kao što smo zajedno gradili slobodu, tako ćemo zajedno graditi i prosperitet i dobrobit hrvatskog naroda. – istaknuo je Milas.

Nakon sastanka u zgradi Vlade, izaslanstva su se uputila u posjet Uredu Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Tijekom posjeta predstavljen je rad Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke i teme vezane za kontekst europskih integracija u Bosni i Hercegovini. Dogovorena je podrška oko pristupanja BiH Europskoj uniji koja zahtijeva intenzivnu podršku i suradnju s Republikom Hrvatskom kako bi se prevladali različiti izazovi i ostvarili potrebni reformski procesi. U tom kontekstu, uloga Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i suradnja s Uredom Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije mogu biti od ključne važnosti za promicanje zajedničkih interesa i osiguranje potrebne podrške.

U sklopu radnog posjeta Županiji Zapadnohercegovačkoj, predsjednik Čović i državni tajnik Milas zajednički su obišli Siranu Llaeth u Jarama kod Širokog Brijega, koja se istaknula kao dobar primjer razvoja malih obiteljskih gospodarstava i ostanka mladih obitelji na ovim prostorima. Sirana je krenula s radom 2010. godine kada je poslovala putem OPG-a Buhač, koje je nastavak tradicionalnog seoskog načina života oslonjenog na poljoprivredu i stočarstvo, gdje se tradicionalna proizvodnja sira iz mijeha konstantno osuvremenjuje. 

OGLASI

Loading