Select Page

EK poziva na dogovor političare vjerujući da će Ustavni sud BiH izbrisati članke Izbornog zakona

EK poziva na dogovor političare vjerujući da će Ustavni sud BiH izbrisati članke Izbornog zakona

Kako se približava rok za promjenu Izbornog zakona u BiH, načelan stav zauzele su i službe unutar Europske komisije smatrajući kako je to pitanje koje trebaju riješiti domaći političari u BiH, ali im je pri tome jasno da će uskoro biti brisane prijeporne odredbe Izbornog zakona koje se tiču izbora izaslanika za Dom naroda FBiH, što bi posljedično izazvalo veliku krizu na izborima 2018. godine i nemogućnost popune tog doma i uspostave novih vlasti. 
Kako doznaje Večernjak, Europska komisija je u svojoj analizi navela da presuda Ustavnoga suda BiH traži da se uklone odredbe iz Izbornog zakona za izbor izaslanika u Dom naroda FBiH koje se odnose na razmjernu zastupljenost naroda te da je zakonodavcu za to dano šest mjeseci, dakle do lipnja 2017. godine.

Dvije varijante

Pri tome teorijski postoje dvije mogućnosti kako će postupiti Ustavni sud Bosne i Hercegovine nakon isteka roka za promjenu osporenih dviju točaka Izbornog zakona. Europska komisija, po objašnjenjima dobivenim iz BiH, navodi kako Ustavni sud BiH može tek konstatirati da zakonodavac – Parlamentarna skupština BiH nije izvršila tražene obveze izmjena zakona, bez ikakvih dodatnih zahtjeva, ili pak da Ustavni sud samostalno ukloni prijeporne odredbe te ponovno pozove zakonodavca da usvoji nova zakonska rješenja.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…

OGLASI

Loading