Select Page

EKSTREMNE VRUĆINE: Upaljen meteoalarm, očekuje nas ‘crven’ početak tjedna

EKSTREMNE VRUĆINE: Upaljen meteoalarm, očekuje nas ‘crven’ početak tjedna

Kako se navodi u upozorenju, meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje odnosi se na ekstremno visoke temperature u cijeloj zemlji

Zbog visokih dnevnih temperatura zraka, Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine izdao je narančasto upozorenje za većinu područja u BiH, dok je crveno upozorenje izdato za područje Prijedora.

Kako se navodi u upozorenju, meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje odnosi se na ekstremno visoke temperature u cijeloj zemlji, a odnosi se na vremenski interval od 9 do 17 sati, piše Anadolija.

Iz FHMZ-a upozoravaju da se i početkom idući tjedan očekuju visoke maksimalne dnevne temperature zraka, uglavnom od 32 do 38 stupnjeva Celzija. Na sjeveru i jugu zemlje lokalne maksimalne vrijednosti mogu dostizati i vrijednosti od 40 stupnjeva.

Sutra u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i veoma vruće. Vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera, a na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 16 i 21, na jugu do 24, a najviša dnevna temperatura zraka između 33 i 39 stupnjeva.

Treba obratiti pozornost na zaštiti od UV zračenja, vrućine, te izbjegavati teže aktivnosti i duže zadržavanje na suncu, javlaj Fena.

Od meteoropatskih reakcija moguće su malaksalost, glavobolja, dekoncentracija, u noći problem sa snom, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

OGLASI

Loading