Select Page

Eterična ulja trenutno su jako popularna – saznajte kako ih sve možete koristiti

Eterična ulja trenutno su jako popularna – saznajte kako ih sve možete koristiti

Hoće li nam dan biti dobar ili loš često ovisi samo o našem trenutnom mentalnom sklopu, a važnost ‘mentalne higijene’ nije se vjerojatno nikad spominjala koliko zadnjih mjeseci, točnije od početka pandemije koronavirusa u ožujku prošle godine. Zbog češćeg su se boravka doma mnogi tako u ovim mjesecima odlučili i bolje upoznati i s raznim eteričnim uljima i aromaterapijom koja se povezuje i s ‘mentalnim fitnesom’ i opuštanjem. .Naime, kemijske tvari koje eterična ulja sadrže djeluju na naše organe, tkiva, hormonski i živčani sustav, a osim što bude određene emocije, dokazana je i njihova poveznica s boljom memorijom.

Osim za pamćenje i buđenje pozitivnih emocijama, aromaterapiju mnogi primjenjuju zbog njenog umirujućeg djelovanja na organizam, a eterična se ulja mogu koristiti u difuzeru, raspršivaču ili direktno u kupki – samo ih nemojte unositi izravno na kožu: za njegu kože miješaju se s kremama ili serumima.

Pepermint 

Pepermint podiže raspoloženje i energiju pa jednostavno ulijte nekoliko kapi ulja od peperminta u difuzor i uživajte u svježoj aromi.

Limun

Eterično ulje limuna djeluje na fokus i koncentraciju, a limun ima osvježavajući miris koji ‘pročišćuje’ um i duh. Par kapi možete utrljati i s unutarnje strane zapešća.

Lavanda umiruje

Ovo eterično ulje možete pomiješati s hidratantnom kremom i nanijeti na kožu u slučaju blažih opeklina ili ogrebotina jer djeluje regenerativno i pospješuje zacjeljivanje kože, a u izradi kozmetike se koristi i za njegu masne i problematične kože.

Čajevac protiv infekcija

Čajevac je jedno je od najpoznatijih eteričnih ulja, a poznato je i kao ‘prirodni antibiotik’. Osim u kozmetici za njegu masne kože, čajevac se koristi i za zaštitu od infekcija i pročišćavanje zraka  – u aroma svjetiljci, difuzeru ili ambijentalnom spreju.

Ružmarin

Eterično ulje ružmarina tradicionalno se koristi za poticanje koncentracije i mentalnu oštrinu, a smanjuje i razinu kortizola u tijelu, doprinoseći tako ublažavanju stresa. Osim toga, poznato je i kao tradicionalni lijek protiv peruti i opadanja kose.

Metvica

Metvica ima široku primjenu u proizvodnji kozmetike i preparata za njegu zubi i usne šupljine: jednu kap ovog eteričnog ulja kapnite na četkicu za zube prije nanošenja paste jer ugodno hladi kožu i ublažava bolove. 

Eukaliptus

Eterično ulje eukaliptusa poznato je kao prirodno sredstvo za inhalaciju i olakšavanje za problema dišnog sustava. Udišite ga za ublažavanje začepljenosti i simptoma prehlade, a možete ga i utrljati na prsa, piše Mind Body Green.

OGLASI

Loading