Select Page

EU jača vojne snage spremne za intervenciju u BiH

EU jača vojne snage spremne za intervenciju u BiH
Europska unija pojačat će svoje vojne kapacitete spremne za eventualnu intervenciju u BiH i ta činjenica pomoći će održanju integriteta i stabilnosti te države, potvrđeno je u četvrtak iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) u Sarajevu.

Visoki predstavnik Christian Schmidt izričito pozdravlja odluku da se ojačaju privremene pričuvne snage pri misiji EUFOR-a Althea u cijeloj Bosni i Hercegovini, čime se u značajnom opsegu povećavaju kapaciteti i prisutnost EUFOR-a, stoji u izjavi dostavljenoj medijima, no bez pojašnjenja o kakvim se točno snagama radi.

Schmidt je istaknuo kako jačanje vojnih snaga u pričuvi potvrđuje opredijeljenost međunarodne zajednice za očuvanje integriteta i stabilnost države Bosne i Hercegovine i njenih institucija temeljenih na Daytonskom sporazumu.

Schmidt je naveo kako je nedvojbeno da je mjesto BiH u Europi, a Unija će je kroz svoju vojnu misiju Althea zajedno s visokim predstavnikom odlučno pratiti na putu ka europskim integracijama.

Europska unija je vojnu misiju u BiH, sa zadaćom osiguranja provedbe Daytonskog sporazuma, preuzela od NATO-a 2004. i tada je u BiH bilo raspoređeno oko 7.000 vojnika, da bi taj broj potkraj prošle godine bio sveden na oko 600 uglavnom lako naoružanih pripadnika koji bi se, u slučaju eskalacije krize, oslanjali na potporu stalne pričuve, uključujući tu i angažiranje snaga NATO-a temeljem sporazuma Berlin Plus.

Vijeće sigurnosti UN u studenome 2021. je jednoglasno produžilo mandat EUFOR-a za još godinu dana, a Europski je parlament svojom rezolucijom o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike od 22. veljače ove godine istaknuo kako ta misija još uvijek ima ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost BiH i regije.

Rezolucijom je izražena uznemirenost zbog mogućih neustavnih i secesionističkih postupaka srpskog člana predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji ugrožavaju mirovni sporazum iz Daytona, a time i mir u cijeloj regiji pa je stoga potrebno održavati prikladnu sposobnost jačanja udaljenog djelovanja radi omogućavanja brze reakcije u slučaju da se sigurnosna situacija pogorša.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading