Select Page

EU ohrabruje BiH, ali traži unutarnji dogovor i nastavak započetih reformi

EU ohrabruje BiH, ali traži unutarnji dogovor i nastavak započetih reformi

Predsjedatelji Predsjedništva i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Denis Zvizdić predali su jučer predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru odgovore BiH na upitnik EK, piše Večernji list BiH.

Nesuglasice nisu dobre

Svečarsko ozračje zbog predaje odgovora je barem na jedan dan je zasjenilo turobno političko ozračje u BiH, ali i činjenicu da je proces odgovaranja trajao skoro 15 mjeseci i da je bio obilježen svađama i prijeporima. Juncker i europski povjerenik Johannes Hahn (Federica Mogherini nije doputovala u BiH) su balkansku turneju i posjet Sarajevu iskoristili kako bi posvađanim političarima, koji su uvelike zakoračili u predizbornu kampanju, poslali i poruke ohrabrenja i upozorenja. Europska perspektiva BiH ostaje, čini se, vidljivom unatoč permanentnoj unutarnjoj političkoj krizi koja, zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona, prijeti potpunom blokadom institucija vlasti nakon izbora u listopadu. – Nesuglasice nisu dobre za vaše građane. Žao mi je što postoje takve razlike. Vrlo često se na taj proces gleda kao na jedan tehnički proces. Riječ je o pristupu jednom duhu. Način na koji bismo živjeli zajedno – kazao je Juncker u obraćanju zastupnicima bh. Parlamenta. Pozvao je na nastavak provedbe političkih, ekonomskih i socijalnih reformi koje su prije nekoliko godina pokrenute upravo pod pokroviteljstvom EU. Naveo je da je za to nužno da se ujedine sve snage u ovoj zemlji. U tom pokušaju da animira bh. vlasti na konstruktivan pristup i zajednički rad iskusni luksemburški političar zaigrao je i na “olimpijsku” kartu, poručujući kako će se olimpijski duh vratiti u BiH.
- Taj olimpijski duh je veoma bitan europskom duhu kako bi osobe različitih kultura, različitih vjeroispovijesti, različitih narodnosti mogle živjeti zajedno – istaknuo je Juncker. Kako se i očekivalo, Juncker se nije upuštao u vremenske procjene daljnjeg napretka BiH na europskom putu.

Napomenuo je da će Europska komisija u odnosu s BiH ići korak po korak te sada pomno proučiti odgovore i početi pripremati mišljenje u pogledu zahtjeva BiH za pristup EU. – Htio bih da radite s nama, osobito s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, koja, nažalost, nije s nama, kao i s europskim povjerenikom za politiku proširenja i susjedstva Johannesom Hahnom, a sve to u duhu jedinstva kako bi EK preporučio, kada za to dođe trenutak, vašu službenu kandidaturu za pristup EU. Sada ste vidjeli kako izgleda svakodnevni posao europskih službenika. Sada ste već spremni za buduće faze. Međutim, srž je važnija od datuma. Ja vam sada ne mogu dati datum kada će zemlja postati kandidat – rekao je Juncker. Napomenuo je da nas Europa uči puno o nama samima, da gledamo dalje od naših kulturnih razlika.
- Mislim da trebamo prestati govoriti o EU kao o sjedinjenim europskim državama, kao da su to Sjedinjene Američke Države. Ne, mi smo Europljani. Ja volim biti Luksemburžanin, a volim biti i Europljanin. Takav patriotizam nema nikakve veze s nacionalizmom. To su europske vrijednosti – kazao je Junkcer.

Provesti sudske odluke

Posebno je istaknuo da je potrebno bez odgađanja provesti sudske odluke u BiH, uz zaključak da bez borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala nema vladavine prava, koja je obveza u EU. Također, dodao je da će bez izmjena Izbornog zakona biti paralizirane institucije BiH i njezin napredak prema EU. Očito pod dojmom međugraničnih sporova s kojima se suočio tijekom balkanske turneje, Juncker je i u Sarajevu poručio kako u Europu trebamo uvesti stabilnost, a ne nestabilnost te da je zbog toga nužno riješiti granične nesuglasice. Predsjedatelj Čović naglasio je da je odgovaranjem na upitnik urađen ogroman posao te da je prvih nekoliko mjeseci utrošeno kako bi se uspostavilo funkcioniranje Mehanizma koordinacije. Podsjetio je da je u ovom procesu odgovoreno na više od 20.000 stranica, a odgovori su, kaže, do kraja usuglašeni. Više od 1000 bh. službenika radilo je na ovom poslu i Čović smatra da je to dokaz da su uhodani sustavi usuglašavanja te je izrazio nadu da će to olakšati svaki naredni korak na putu prema EU, ali i da će se raditi brže i učinkovitije. Zahvalio je Junckeru i ostalim prijateljima BiH u Europskoj uniji jer BiH sada u svojim rukama drži europski put te, ako bude dovoljno razumijevanja i bezuvjetnog opredjeljenja, BiH može, uvjeren je on, dostići zemlje koje su sada ispred nje na putu prema EU. – Nadam se da ova klima uoči parlamentarnih izbora neće zaustaviti naše aktivnosti, nego ubrzati sve ono što je u europskoj agendi za dobivanje kandidacijskog statusa. Svjesni smo procedura i znamo da nema besplatnog ručka, nego moramo činiti ono što je u posljednje tri ili četiri godine rađeno – kazao je Čović, dodajući da je ovo ohrabrujući dan za sve one koji čine vlast kako bi se poslala poruka, i kroz usvajanje izbornog zakonodavstva, da se može zajednički raditi i djelovati. A u kakvom političkom ozračju je BiH dočekala goste iz Bruxellesa, najbolje svjedoči podatak da je većini medija zanimljivije bilo što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prvi put u posljednjih nekoliko godina došao u zgradu Predsjedništva BiH te što su se bh. dužnosnici međusobno, barem i kurtoazno, pozdravili.

OGLASI

Loading