Select Page

Europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima: Donosimo tužne priče obitelji nestalih s područja općine Posušje

Europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima: Donosimo tužne priče obitelji nestalih s područja općine Posušje

Danas, 23. kolovoza obilježava se Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima jer je na ovaj datum 1939. godine potpisan zloglasni pakt Molotov-Ribbentrop između Staljinovog komunističkog SSSR-a i Hitlerove nacističke Njemačke – dva najgora zločinačka sustava u povijesti Europe – nacionalsocijalizama i komunizama pod kojima su život izgubili milijuni ljudi.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine.

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Bosni i Hercegovini i Europi odajemo počast svim žrtvama tih režima i onima koji su se suprotstavili bilo kojoj totalitarnoj vladavini, pokazavši svojim djelima hrabrost i odlučnost koja nam je omogućila našu današnju slobodu i demokraciju. 

U zločinima tijekom pola stoljeća, mnogi ljudi su ubijeni, neki nikada nisu pronađeni i upravo nemogućnost pokapanja svojih članova obitelji je još uvijek živa rana mnogim njihovim potomcima. Upravo zato je prije devet godina pokrenut projekt Groblje mira na Bilima, mjesto  koje je namjenjeno komemoriranjanju svih žrtava totalitarnih sustava 20. stoljeća, a pogotovo onima kojima groba ne znamo.

Uz potporu stanovništa i institucija ove godine postavljeni su prvi križevi i za nestale s područja općine Posušje na Groblju mira na Bilima. Od ukupno 1297 žrtava koje se nalaze na popisu posuškog žrtvoslova, ove godine je za područje Posušja podignuto prvih 108 križeva. I mi smo u subotu bili na Groblju mira i razgovarali smo s brojnim potomcima žrtava koje su dobile svoj križ. Dan koji je ponosan, a opet tužan. Na licima brojnih članova obitelji samo suze. Spremni su bili govoriti o svojim nestalima. Poslušajmo tužne priče u našem audiozapisu na poveznici:

https://voca.ro/1mNX1uSE6hiQ

Spomenimo i da Posušje ima spomenik za sve žrtve totalitarnih sustava 20. stoljeća. Riječ je o spomen obilježju Bijeli križ čija je izgradnja pokrenuta 2018. godine. Bijeli križ se nalazi na istočnom ulazu u Posušje. Spomen je svima nedužnima stradalima kroz dugu povijest ponajprije hrvatskoga naroda, a i svim žrtvama totalitarnih režima u Europi.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)

OGLASI

Loading