Select Page

Evo kako će branitelji moći doznati jesu li dobili jednokratnu pomoć

Evo kako će branitelji moći doznati jesu li dobili jednokratnu pomoć

Jednokratnu novčanu pomoć od Federalnog ministarstva za pitanja branitelja dobit će više od 33 tisuće branitelja.
Isplata bi trebala početi u veljači, međutim, nigdje nije objavljen popis, pa se ne zna tko je dobio pomoć.

Resorni ministar Salko Bukvarević objašnjava da će branitelje obavijestiti vojni odsjeci u kojima su i predavali dokumentaciju, javlja Faktor.ba.

Uvjete za jednokratnu novčanu pomoć po Javnom pozivu koje je raspisalo Federalno ministarstvo za pitanja branitelja ispunilo je 33.758 razvojačenih branitelja u Federaciji.

S obzirom na veliko zanimanje branitelja za pomoć, mnogi se pitaju gdje mogu provjeriti jesu li pomoć i dobili, odnosno, hoće li dobiti rješenja na kućnu adresu.

Salko Bukvarević, resorni ministar za Faktor je pojasnio da se tipkaju rješenja za sve one koji su dobili pomoć, a koja će moći preuzeti u vojnim odsjecima gdje su i predavali dokumentaciju za pomoć.

Svi razvojačeni branitelji koji su dobili pomoć dobit će rješenja u svoje vojne odsjeke, a rješenja se upravo tipkaju. Njih više od 2.000 koji nisu ispunjavali uvjete, već su dobili na kućne adrese rješenja iz kojeg razloga nisu dobili pomoć. Oni imaju pravo osam dana žalbe. A ovi svi koji su dobili pomoć, a njih je 33.758, će dobiti rješenja u svoje vojne odsjeke. Tu će ih moći podići, gdje su i predali papirologiju, pojašnjava Bukvarević.

Dodaje kako će ti branitelji biti pozvani iz odsjeka, a i Ministarstvo će javno objaviti da mogu ići po rješenja.

Mislim da će sljedećeg tjedna biti podijeljena rješenja i ukucano u trezor. Naša je obveza da do 31. siječnja to unesemo u trezor i tijekom veljače bi trebali dobiti pomoć, rekao je Bukvarević.

Podsjećamo, prvobitno je bilo odlučeno da se pomoć isplaćuje po principu obračuna 4,5 KM za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama. Međutim, u skladu s raspoloživim sredstvima, odlukom ministra Bukvarevića, povećan je iznos na 5 KM.

Primjera radi, branitelj koji je bio u vojsci 36 mjeseci dobit će 180 KM pomoći.

Na raspolaganju smo imali 7,5 milijuna KM. I mi smo sav taj novac podijelili na njih 33.758, koliko ih je ispunjavalo uvjete. Odnosno, odlučeno je da može ići 5 KM za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama, rekao je Bukvarević.

OGLASI

Loading