Select Page

Tko će naslijediti biskupa Ratka Perića?

Tko će naslijediti biskupa Ratka Perića?

Za desetak dana ističe mandat Ratku Periću, mostarsko-duvanjskom biskupu i upravitelju trebinjsko-mrkanskom, koji bi u mirovinu trebao otići u veljači 2019. godine. Radi se o generacijskoj smjeni biskupa i procesu koji se odigrava u svim biskupijama širom svijeta. Naime, pravilo koje je u Katoličkoj crkvi uveo papa Pavao VI, a sv. Ivan Pavao II. uvrstio u Zakonik kanonskog prava kaže da dijecezanski biskup, navršivši 75 godina života, treba papi predati odreknuće od službe.

Perić prvi za mirovine

Tako je, od četiri biskupije u BiH, prvi za mirovine mostarski biskup. Perić je rođen u veljači 1944., što znači da 75 godina navršava u veljači 2019., kada papi mora poslati zahtjev za umirovljenje. Kardinal Vinko Puljić tek je godinu mlađi od mostarskoga biskupa. Rođen je na Malu Gospu 1945., što znači da zahtjev za umirovljenje papi mora poslati u rujnu 2020. Biskup Franjo Komarica je dvije godine mlađi od biskupa Perića, a godinu od nadbiskupa Puljića. Komarica je rođen u veljači 1946., što pak znači da će on najduže ostati na svojoj ‘funkciji’, jer je i najmlađi, pa će zahtjev za umirovljenje, s najdužim biskupskim stažom od sve trojice, u Vatikan slati tek 2021. godine.

Mostar najzanimljiviji

Od četiri biskupije u BiH, koje će dobiti nove poglavare, zbog hercegovačkog slučaja i međugorskog fenomena, najzanimljivija je situacija u Mostaru. Premda službene potvrde nema, nagađa se, kako bi njegov nasljednik mogao biti aktualni generalni vikar don Željko Majić. Spominje se i kako, obzirom na dolazak mons. Henryka Hosera u Međugorje, iz Vatikana pušu neki novi vjetrovi, pa nije nemoguće da u Mostar za biskupa dođe i neki redovnik. – Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/kultura/vjera/biskupu-pericu-istice-mandat-za-d…

Ratko Perić

Rođen je u mjestu Tuk kraj Rovišća – Bjelovar, 2. veljače 1944. Osnovnu školu pohađa u Rotimlji i Crnićima kod Stoca, sjemenišnu gimnaziju u Zagrebu, Filozofski fakultet u Zagrebu, te Teološki studij u Rimu. Doktorirao je teologiju 1971. na sveučilištu Urbaniani. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1969. u Prisoju, a za biskupa koadjutora 29. svibnja 1992. u Neumu. Kao rezidencijalni biskup Mostarsko-duvanjske biskupije i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski ustoličen je 11. lipnja 1993. Glavni zareditelj je bio msgr. Franjo Kuharić, suzareditelji msgr. Pavao Žanić i msgr. Josip Uhač.

abcportal.info

OGLASI

Loading