Select Page

FBiH: Liječenje neplodnosti snosit će Zavodi zdravstvenog osiguranja

FBiH: Liječenje neplodnosti snosit će Zavodi zdravstvenog osiguranja

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera izjavila je danas na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom koja je organizirana u Parlamentu Federacije BiH, da ovaj zakon polazi od definicije steriliteta Svjetske zdravstvene organizacije kojom se definira da je sterilitet bolest.

– Iz sredstava zdravstvenog osiguranja financirat će se postupci onim bračnim i izvanbračnim parovima ukoliko je žena starosti do 42 godine.

Definirano je da su to tri pokušaja inseminacije, odnosno pet pokušaja izvanmaterične oplodnje, in vitro, s tim da su dva u prirodnom ciklusu – kazala je Bera.

Cilj zakona je, ističe, osigurati osnovno ljudsko pravo parovima koji ne mogu dobiti potomstvo i koji ne mogu planirati obitelj.

“Zakon tretira homolognu oplodnju, što znači darivanje stanica samo između bračnih i izvanbračnih partnera, u cilju dobivanja potomstva”, pojasnila je.

Također je dodala da se zakonom formira povjerenstvo kao stručno savjetodavno tijelo pri Federalnom ministarstvu zdravstva s nizom svojih zadaća. Naglasila je da je nacrt djelomično usklađen s nizom dokumenata u ovoj oblasti, kao što su europske udruge ginekologa i akušera, Direktivom EU te različnim dokumentima Vijeća Europe i Svjetske zdravstvene organizacije.

“Opseg i obim utvrdit će zavodi zdravstvenog osiguranja županija i Federalni zavod zdravstvenog osiguranja koji će predložiti provedbeni akt federalnom ministru zdravstva koji će donijeti jedinstven akt za teritoriju FBiH”, kazala je Bera.

Navodi da je u nacrtu primjetan niz zabrana kojima se štiti zametak te da su sve odredbe usklađene s Konvencijom o ljudskim pravima Vijeća Europe.

“Zabranjen je izbor spola, osim u izuzetnim slučajevima ako se radi o nasljednim bolestima koje se prenose samo preko određenog spola, zatim surogat majčinstvo te darivanje bilo kakvih stanica tkiva i slično” poručila je.

Nacrt zakona također regulira i niz drugih odredbi kao što su nadzor, zatim prekršajne odredbe zakona, kao i da će svi postupci biti vođeni u ovlaštenim ustanovama. Bera zaključuje da prema procjenama broj parova koji imaju problem sa sterilitetom iznosi 15 posto od ukupnog broja parova.

Ginekolog Mesud Šehić iz Županijske bolnice Goražde istaknuo je da je Nacrt zakona jako dobar, ali da će veliki problem biti njegova implementacija.

“Neke procjene govore da čak 50.000 bračnih parova ima ovaj problem. Ako uzmemo da jedan pokušaj iznosi oko 6.000 KM, država u ovom trenutku ne može imati dovoljno sredstava”, ocijenio je Šehić.

Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH su na sjednicama usvojili Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Ovim zakonom uređuju se uvjeti i način liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, kao i druga pitanja od značaja za primjenu postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je zaključak kojim se zadužuje Vlada Federacije BiH da, sukladno proceduri propisanoj Ustavom Federacije BiH za donošenje zakona iz zajedničke nadležnosti federalne vlasti i kantona, organizira i provede javnu raspravu o Nacrtu zakona.

FENA

OGLASI

Loading