Select Page

Federacija do Konjica, Sarajevo glavni grad Sarajeva

Federacija do Konjica, Sarajevo glavni grad Sarajeva

Svakim danom se sve jasnije vide crte podjele unutar Bosne i Hercegovine. I to ne zahvaljujući naporima Dodika i ostalih političara iz RS-a. Ne zahvaljujući niti Čoviću ni političarima s prostora koji se donedavno nazivao Herceg Bosna. Te crte podjele BiH povlače najviše oni koji se najviše kunu u Bosnu i Hercegovinu. Te skupine ekskluzivnih “patriota” već godinama sude tko je u BiH domoljub, a tko ne. Tko su izdajnici, tko su zaslužni… Još malo, počet će izdavat certifikate.

A tko su oni? Svi ti dušebriznici su na državnim jaslama skoro od kako su izašli iz pelena. Gdje ih je postavio Tito, tu su i danas. Dok nam bacaju dimne bombe, uzimaju za bh. prilike nestvarne prihode, regrutiraju mlade za svoje ideje isto kao što Salah Abdeslam regrutira za ISIL. I dalje ne rade ništa osim što prosipaju pamet. Jer oni to mogu.

Nakon što su objavljeni rezultati Javnog poziva za odabir programa i projekata koji će se sufinancirati iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine u 2015. godini putem Transfera za kulturu od značaja za Federaciju BiH, krenula je lavina mentalnih dijareja. Lako je pogoditi na koga i prema kome. Čitajući što su sve objavili sarajevski mediji na ovu temu, može se zaključiti kako je granica Federacije kod Konjica. Jer sve što je južnije, a što će se financirati iz spomenutih sredstava je popljuvano, pogaženo, izvrijeđano…

Kao da u Hercegovini nema kulture, kao da nema institucija koje imaju kvalitetne projekte iz ove oblasti. Sarajevo je još jednom pokazalo kako na Hercegovinu gleda kao na barbarski dio ove države. A nema niti jedan razlog za to. Dapače!

Trn u oku Sarajeva već niz godina je Večernjakov pečat. Svatko može imati svoje mišljenje o ovoj manifestaciji, ali ne nepobitna činjenica kako je upravo Pečat jedan od najvećih društvenih događaja ne samo u BiH nego u regiji. Pečat je uvelike unaprijedio kulturni život Mostara, doveo je u grad na Neretvi tijekom svih ovih godina vojsku umjetnika, glumaca, režisera, približio im Hercegovinu, privolio ih da baš ovdje provode neke svoje projekte, nagradama odao priznanje sve onome što rade. O političkom, gospodarskom i drugom značaju ove manifestacije nećemo ni govoriti, on danas nije tema. Iako je i on neupitan i ogroman. I zato Večernjakov pečet smeta i zato se diže tolika buka sada kada je po prvi put ova manifestacija dobila nešto novca iz federalnog proračuna. Sarajevo to ne može podnijeti. Jer Sarajevo nije glavni grad BiH. Sarajevo je glavni grad Sarajeva.

Naravno, nitko neće reći da je Sarajevo Film Festival po istom osnovu dobio tri puta više novca od Pečata. Jer to je Sarajevu normalno. Po njima, razlika je trebala biti i veća.

Tome Sarajevu smeta i Festival klapske pisme. Vječni sarajevski “patrioti” kažu kako se radi o anonimnom događaju. Da imaju imalo saznanja o ovome događaju, znali bi da uprvo ovaj festival okuplja klape iz brojnih gradova u BiH i iz Dalmacije, da njihove pjesme na trgu u Posušju uživo slušaju tisuće ljudi, da se radi o kulturnom događaju koji svojom porukom gradi kulturne mostove u regiji. Ali je južnije od Konjica i ne valja.

Smetaju im i “Dani kosidbe” na Kupresu, kulturni događaji u Čapljini, Ljubuškom. Ma smeta im sve jer su granicu Federacije postavili kod Konjica. I sve južnije je škart. Za njih!

Ali nije. U Hercegovini ima kulture isto koliko u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Zenici… Ako ne i više. Samo što u Hercegovini do sada nije bilo federalnog novca koji bi podržao ove događaje. Sada kada se to promijenilo “patrioti” ministricu Zoru Dujmović proglašavaju grobarkom kulture, iako je gospođa Dujmović ustvari prva federalna ministrica na ovome položaju, a ne “sarajevska” ministrica na razini Federacije.

Ministarstvo kulture i športa FBiH je pokazalo kako kvalitetnih projekata ima na razini cijele Federacije, a ne samo nekih njenih dijelova. Naravno, to nekima smeta. Nisu izgubili samo ekskluzivitet na kulturu nego i na novac iz federalnog proračuna. Sada ne mogu dernečiti kako žele nego moraju i raditi. A to posebno boli.

Prvi.tv

OGLASI

Loading