Select Page

Film ‘Slobodan’ najbolji dokmunetarac 20. izdanja Mediteran Film Festivala

Film ‘Slobodan’ najbolji dokmunetarac 20. izdanja Mediteran Film Festivala

Film “Slobodan”, redatelja Michela Toesca iz Francuske, jednoglasnom odlukom žirija osvojio je Grand Prix 20. Mediteran Film Festivala, koji se od 21. do 24. kolovoza održavao u Širokom Brijegu.

U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Alejandro Diaz Castanno, Alen Drljević i Dževdet Tuzlić, naveo je kako film “Slobodan” tretira veoma aktualnu i univerzalnu temu.

“Autentičnim filmskim jezikom i autorskim pristupom na fascinantan način promovira iskonske ljudske vrijednosti”, navedeno je u odluci.
Žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade – izraelskom filmu “Obitelj u tranziciji”, redatelja Ofira Trainina te slovensko-hrvatsko-talijanskoj koprodukciji, filmu “iOtok”, redatelja Mihe Čelara.

Publika je najboljim proglasila film “Dani trešnje”, sirijskih redatelja Mohamada i Ahmada Malasa.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Vera Robić Škarica, Sara Fgair i Marijana Mikulić, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma najboljim je proglasio ostvarenju “Groblje”, redatelja Pabla Adiega Almudevara iz Španjolske.

Kako su naveli u odluci, to je sjajna dokumentaristička priča o životnom krugu.

“Djelovao nam je najljepše kao jedna cjelina unutar koje je bezbroj sjajnih detalja koji upućuju da je u kući živjela obitelj čiju prisutnost glavni lik poštuje”, naveo je žiri koji je dodijelio i dva posebna priznanja.

Nagrađeni su film “Korak”, turskog redatelja Haydara Demirtasa, za kojeg žiri kaže da je s jedne strane priča o čovjeku koji je svoj život odlučio žrtvovati na neki način i dati se za pomoć svojim sunarodnjacima. Kroz priču filma otkrivamo dvoličnost velikih svjetskih sila.

Posebno priznaje u ovoj kategoriji dodijeljeno je i filmu “Svoga oca sin”, izraelskog redatelja HillelRatea. Priča je to o vezanosti oca i sina uz evidentnu dominaciju oca, sve do trenutka dok sin ne osvijesti da ima želju i pravo na svoj put.

Nagradu HT Eroneta, koja se dodjeljuje posjetiteljima festivala kao najboljem filmskom kritičaru koji ocjenjuju najbolji film, osvojio je Danijel Lukić.

Na ceremoniji zatvaranja prikazani su kratki dokumentarni film “Usput” te kratki igrani film “Dvica“, koji su nastali na filmskoj radionici MFF School

Direktor festivala Tomislav Topić, odjavljujući dvadeseto izdanje festivala, zahvalio je svima koji su podržali MFF ove i ranijih godina.

“Mi kao festival ulazimo u treće desetljeće. Ići ćemo i dalje putem koji smo ucrtali”, rekao je Topić.

Nakon svečane dodjele nagrada, 20. MFF zatvoren je projekcijom igranog film Quentina Tarantina “Bilo jednom u Hollywoodu”, priopćili su organizatori.

Vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading