Select Page

FOTO: Održan Memorijalni skup planinara ”Ivica Plazonić” 2015.

FOTO: Održan Memorijalni skup planinara ”Ivica Plazonić” 2015.

Planinska idila Masne Luke, jezera Blidinje i Dugog polja, okruženih dvijetisućnjacima, Pločno, Veliki Vilinac i Veliki Vran, koji su markantni vrhovi Hercegovačke ljepotice Čvrsnice i gorostasnog Vrana, razlozi su okupljanja sve većeg broja planinara i ljubitelja prirode u Masnoj Luci.

Thumb

Povod je godišnjica smrti planinara Ivice Plazonića člana HPD Malačka iz Kaštela, kojega je iznenadna smrt zatekla upravo na planini Čvrsnici. Sam memorijal pokrenuo je HPD Malačka i obitelj Plazonić, da bi kasnije glavninu organizacije preuzelo domaće HPD Pločno, koje je s velikim trudom i entuzijazmom iz godine u godinu podizalo razinu organizacije ovog skupa, tako da danas s velikim ponosom možemo reći da je ova manifestacija u Masnoj Luci koja se održava u sklopu „Posuškog lita“, prerasla u najveći skup planinara u regiji.

DSC_0198

Mnoštvo planinara

U ove izrazito vruće dane, mnogi su požurili u planinu, tako da je na naše iznenađenje mnoštvo planinara došlo u kamp još koji dan prije početka skupa a neki su ostali i poslije. Ove godine se okupio rekordan broj planinara, a u našu evidenciju upisalo se čak 51 planinarsko društvo iz Hrvatske i BiH a priključili su se i izviđači iz Belgije. Osim samih planinara ova manifestacija privlači i brojne goste, a ove godine zatekao se tu i direktor Končara i predsjednik izvozničke komore RH, gosp. Darinko Bago, zatim brojni gospodarstvenici iz regije. I ove godine na skupu se pojavio i najstariji planinar, 88-godišnji Ivan iz HPD Prenj 1933.

Planianari 4

Petak je protekao u znaku dolaska i raspremanja, ali i večernjeg druženja uz roštilj i pivo, koje smo ipak oko ponoći morali prekinuti zbog odmora, jer u Subotnje jutro je valjalo krenuti na uspone. Zbog velike vrućine usponi su bili nešto zahtjevniji, ali ipak mnogo planinara se popelo na vrhove Pločno, Veliki Vilinac, Veliki Vran te na Hajdučka Vrata, a u koloni koja se uspinjala na Pločno mogli smo vidjeti i Posuškog načelnika i predsjednika Planinarskog saveza Herceg-Bosne, gosp. Branka Bagu. Većina planinara koji su se vraćali s Pločnog, odlučilo se za novu stazu kroz „Papuč dragu“ , koju su članovi HPD Pločno upravo dovršili i time skratili put prema Pločnom za pola sata. Iako nije markirana u cijelosti, novoizgrađena staza iz Masne Luke prema Vilincu je potpuno prohodna tako da se dio planinara odlučio za tu opciju, te su se vratili puni oduševljenja što su vidjeli prekrasni, dosad skriveni predio „Lokva“ na Čvrsnici.

11742840_481345578691575_2520225843905198410_n

Potpisivanje povelje

Po povratku sa uspona, sudionike je dočekao izvrstan planinarski grah kojeg je pripremio HPD Pločno, a nakon ručka je upriličena dodjela zahvalnica. Posebno ističemo potpisivanje povelje o prijateljstvu i suradnji, koja je ovom prilikom potpisana između Planinarskog saveza Herceg-Bosne i Planinarskog saveza Splitsko-dalmatinske županije, što je samo potvrda višegodišnje uspješne suradnje i prijateljstva, kako između saveza tako i između samih društava i njihovih članova.

DSC_0242

Sama priroda se uplela u program i predvečer nam je poslala ljetni pljusak sa toliko željenim osvježenjem. Kiša je brzo stala i planinari su, okupljeni oko logorske vatre, nastavili druženje uz razgovor i pjesmu, te uz roštilj i točeno pivo, a gitaru i raspjevanu skupinu, su ušutkale tek prve jutarnje zrake sunca. U nedjelju je većina otišla na sv. Misu u crkvu Sv. Ilije, na kojoj je fra. Petar govorio o lokalnom planinskom području, posebno osvrnuvši se na hrvatski narod koji je tu živio i na nedaće s kojima se susretao kroz višestoljetnu povijest. Nakon mise HPD Malačka je pripremilo ručak, a nakon ručka i još malo druženja krenulo je spremanje kampa i završetak kampa.

Planinari 1

Problematika očuvanja prirode

Posebno se želimo osvrnuti na problematiku očuvanja prirode, jer veliki broj ljudi, ali posebno neodgovorni pojedinci rezultiraju velikim troškovima čišćenja kampa. Ove godine poseban problem su bile velike količine smeća koje smo zatekli prije početka našeg skupa, a koje su ostavili neki ljudi koji su u kampu boravili prije nas, pa ovom prilikom molimo sve one koji organizirano ili samostalno kampiraju da počiste za sobom i ostave stanje kakvo su zatekli.

Planinari 3

Zbog sve većeg broja sudionika, a u smislu očuvanja prirode, HPD Pločno u suradnji sa Parkom prirode Blidinje, već poduzima određene korake, tako da će sljedeće godine kamp biti premješten na obližnju, pristupačniju lokaciju pored planinarskog doma, jer je jedino tamo moguće osigurati potrebne uvjete i infrastrukturu, od el. energije, tekuće vode, sanitarnog čvora, i pristupa kamionima za odvoz smeća. Premještanjem kampa će se riješiti i problem privatnog zemljišta na kojem se dosada održavao skup.

Vidimo se i sljedeće godine.

HPD Pločno

OGLASI

Loading