Select Page

[FOTO] Posuški Gradac: „Bušići“ proslavili 30. obljetnicu osnutka

[FOTO] Posuški Gradac: „Bušići“ proslavili 30. obljetnicu osnutka

13. lipnja 2021. godine, na blagdan sv. Ante u Posuškom Gracu proslavljena je jubilarna 30. obljetnica osnutka prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“. Riječ je o prvoj profesionalnoj postrojbi HVO-a, koja je bila temelj osnivanju 1. Gardijske brigade „Ante Bruno Bušić”.

Svečana proslava počela je slavljenjem svete mise s početkom u 16,00 sati na vanjskom oltaru župne crkve na Posuškom Gracu. Misno slavlje je predvodio don Tomislav Mlakić, župnik župe Kupres, koji je ujedno bio i pripadnik izviđačke satnije u Uskoplju u sastavu 1. Gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“, legendarne Postrojbe „ALPHA FORCE“, a uz don Tomislava misno slavlje suslavili su fra Ćiro Lovrić iz Livna i župnik župe Posuški Gradac fra Valentin Vukoja.

Nakon završetka mise slijedio je mimohod sa stjegovima do područne škole na Gracu. U daljnjem tijeku svečanosti uslijedilo je intoniranje himne Lijepa naša, minuta šutnje za poginule pripadnike postrojbe i sve one koji su položili život na Oltar Domovine.  Brojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja poginulim Bušićima; Udruga Bušića s članovima obitelji poginulih Bušića, predstavnici braniteljskih udruga HVO-a te Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, vijenac su položile braniteljske udruge Hrvatske vojske i Izaslanstva Republike Hrvatske, pukovnik Mirko Čondrić i veterani ispred 4.Gardijske brigade, Pripadnici oružanih snaga BiH, a svijeće su zapalili i ostali prijatelji postrojbe.

Za sve žive branitelje i njihove obitelji i za sve poginule, nestale i umrle u Domovinskom ratu pomolio je se fra Ćiro Lovrić, pročitana su imena 106 poginulih pripadnika Pukovnije i 1. gardijske brigade „Ante Bruno Bušić“, a simbolično je pušteno i 106 bijelih balona.

Uslijedila su obraćanja prisutnima.  Obratio se predsjednik Udruge pripadnika postrojbe „Ante Bruno Bušić“ pukovnik Josip Duspara, voditelj odjela za branitelje HVO-a i Udruge proistekle iz Domovinskog rata pri glavnom vijeću HNS-a general Vlado Džojić, te državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja RH Darko Nekić.

Nakon prigodnih obraćanja uslijedila je dodjela zahvalnica za potporu i suradnju, te za realizaciju monografije i pomoć u organizaciji 30. obljetnice „Bušića“. Zlatne plakete uručio je predsjednik Udruge , pukovnik Josip Duspara, a dodjeljene su Ministarstvu hrvatskih branitelja RH i  Vladi ŽZH. Srebrne plakete dodjelio je brigadir Stanko Knežević, a dodjeljene su Općini Posušje i HVIDRI grada Zagreba. Zahvalnice je dodijelio pukovnik Toma Marić, a dobili su ih Općina Kupres, Općina Tomislavgrad, Općina Žepče, Grad Ljubuški, Grad Široki Brijeg te Grad Livno.

U povodu obljetnice, dan ranije predstavljena je monografija „Bušići“, u kojoj je na preko 400 stranica detaljno  prikazan osnutak i ratni puta Bušića, potkrijepljen brojnim fotografijama i dokumentima, a posebno poglavlje posvećeno je poginulim pripadnicima „Bušića“ te nastanku Udruge i njenim aktivnostima.

Istog dana, par sati prije predstavljanja monografije, odigran je i tradicionalni memorijalni malonogometni turnir. U sklopu svečanog programa na Posuškom Gracu uručene su zahvalnice i pehari ekipama. BUŠIĆI su nagrađeni za četvrto mjesto, treće mjesto pripalo je TIGROVIMA, drugo je osvojila ekipa IMOTSKI SOKOLOVI, dok je prvo mjesto ove godine pripalo ekipi Specijalne policije HR-HB. Nagrade im je uručio pukovnik Marin Soldo.

Druženje „Bušića“ i njihovih prijatelja potrajalo je do večernjih sati uz prigodno organiziran domjenak.

Program obilježavanja obljetnice na Posuškom Gracu tradicionalno se obilježava na blagdan svetoga Ante 13. lipnja, na dan kada je 1992. godine svečanu prisegu položila Pukovnija. Povijest ove brigade započinje 7. ožujka 1992. u Posuškom Gracu gdje je utemeljena prva profesionalna hrvatska postrojba u Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni. Postrojba je u početku nosila je naziv bojna „Knez Branimir”. Ova bojna je 18. svibnja 1992. godine preustrojena u Pukovniju „Ante Bruno Bušić”. U prosincu 1993. preustrojem od Pukovnije nastaje 1. gardijska brigada HVO-a „Ante Bruno Bušić”.

Postrojba ima 106 poginulih, više od 500 ranjenih, a kroz nju je prošlo više od pet tisuća branitelja. Danas Bušići, objedinjeni u Udrugu, čuvaju uspomenu na poginule branitelje koji su žrtvujući svoj život nama omogućili život u slobodi. Sjedište krovne udruge pripadnika postrojbe 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić” je u Posušju. Podružnice postoje u Županiji Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-Neretvanskoj, Herceg-Bosanskoj, Srednjo-Bosanskoj, Zeničko-Dobojskoj, a postoji i ispostava u gradu Kninu.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading