Select Page

FOTO: Radica Leko predstavila svoj treći roman – “Jeka”

FOTO: Radica Leko predstavila svoj treći roman – “Jeka”

U posuškoj kinodvorani predstavljen je roman „Jeka“ posuške književnice profesorice Radice Leko.

Na početku je sve nazočne pozdravio prof. Ljubo Begić u ime nakladnika i organizatora ovog predstavljanja HKD-a Napredak – podružnica Posušje.

Nakon njega o romanu je govorio prvi promotor u urednik don Ilija Drmić koji je rekao kako rat kao jeka ječi, ali isto tako postoji odjek rata koji je daleko jači.

„Autorica se u romanu dotaknula Domovinskog rata i stradanja koja još u nama žive…žive slike majke koja očekuje muža i sina dočaravaju zbilju onoga vremena“ – kazao je Drmić.

Nakon njega publici se obratio recenzent Jozo Marić koji je u svom izlaganju rekao kako je Radica u poziciji da postane prvi hrvatski pisac u BiH kao autor trilogije.

Treći promotor, također recenzent bio je Stanislav Bašić koji se prisjetio nekoliko književnika koji su dali svoj obol književnosti u Zapadnoj Herecgovini kao što su Sopta, Bakula (mlađi), Alilović, Koroman, fra Petar Bakula, Ramljak, Grubišić, Bašić, Jukić i drugi.

„Zapadna Hercegovina u smislu broja pisaca predstavlja svjetski fenomen. A samo prostor Posušja iznjedrio je preko 40-tak književnika“ – dao je na znanje Bašić.

Na kraju predstavljanja obratila se i autorica romana „Jeka“, Radica Leko koja se ovom prilikom zahvalila svima onima koji su pomogli da ovaj roman ugleda svjetlo dana uz čitanje svoje dvije pjesme.

U programu su sudjelovali Jozo Kolobarić koji je recitirao pjesme „Moja Hercegovina“ i „Ostani čovik“, Radice Leko iz zbirke „Nova svitanja“ te izveo monolog vezan za sadržaj romana. Miljenka Koštro je pročitala ulomak iz romana „Jeka“, dok je Anka Galić premijerno izvela monolog „Urbana Maca Ikanova“. Programom je moderirala novinarka Radio Posušja, Marija Budimir.

Posušje.net

OGLASI

Loading