Select Page

FOTO: Tek joj je 40: Pogledajte rođendansku izvedbu vječne Lade Nive

FOTO: Tek joj je 40: Pogledajte rođendansku izvedbu vječne Lade Nive

JEDAN od najpopularnijih i najdugovječnijih terenaca slavi 40. rođendan, a tim povodom dobiva specijalnu izvedbu.

Straha nema, Niva zadržava spartanski karakter po kojem je poznata i cijenjena svih ovih godina. Rusi su veliki jubilej odlučili obilježiti dvama specijalnim izvedbama, Edition i 40th Anniversary, a koje će biti proizvedene u ukupno, pogađate, 1977 primjeraka.

Nemali broj obožavatelja ovog terenca moći će birati između nekoliko novih boja vanjštine, dok će interijer dobiti nekoliko novih detalja. Osim atraktivnije (rasvjete) ploče sa instrumentima, eko kožom presvučena sjedala i upravljač, te pragove ukrašene nehrđajućim čelikom. ’40th Anniversary’ izdanje po prvi puta u ponudu Nive uvodi kamuflažni finiš i crni interijer.

Sa obzirom da mehanika nije unaprjeđivana specijalna Niva će biti ponuđena tek na odabranim tržištima. U salone stiže u lipnju po cijeni od oko 9.300 eura.

2017-lada-niva-40th-625

Podsjetimo, ranije je AvtoVazov šef, Nicolas Maure, osobno je potvrdio kako je Niva spremna za 21. Stoljeće, a na tržište će stići dogodine. Stara dobra Niva, nepoderiva i još uvijek vrlo sposobna, ostat će još neko vrijeme u ponudi.

A što se tiče stare Nive recimo kako je od ideje do konačnog modela trebalo punih sedam godina. Prva Niva proizvedena je 5. travnja 1977. Godine, a tek je 2013. Godine dogurala do dva milijuna proizvedenih primjeraka. Recimo i kako ih je više od pola milijuna završilo izvan granica tadašnjeg SSSR-a, a posebno je omiljena bila u Francuskoj. Nimalo čudno kad je upravo u Ladi njihov tim tri godine zaredom osvajao Paris-Dakar. 1998. godine Niva je bez ikakvih preinaka i asistencija dovezla do kampa na Everestu na 5.200 m nadmorske visine. Land Rover je uz asistenciju i pomoć vitla dogurao do 5.642 m. Rusi su se naljutili i kresnuli Nivu te krenuli dalje, pa su se na tibetanskoj visoravni popeli do 5.726 m. Iste godine druga Niva je osvojila Sjeverni pol. Tijekom 15 godina Rusi su ju koristili za transport ljudi i opreme do polarne stanice, a Niva je vozila i na -54 stupnjeva Celzijusa.

OGLASI

Loading