Select Page

Fotografija koja je skrenula pažnju na rat u BiH među 100 najutjecajnijih u povijesti

Fotografija koja je skrenula pažnju na rat u BiH među 100 najutjecajnijih u povijesti

Američki časopis Time izabrao je 100 najutjecajnijih fotografija svih vremena, na kojima su događaji koji su obilježili povijest u posljednjih 150 godina – od znanstvenih dostignuća do strahota ratova, ali i svakodnevne sitnice zabilježene na neobičan način, poput kapljice mlijeka ili novorođene bebe.

Među najutjecajnijim fotografijama su i one koje prikazuju ratove – od Američkoga građanskog rata, preko niza fotografija iz Drugoga svjetskoga rata, Vijetnamskoga rata pa sve do posljednjih ratnih sukoba poslije 2000. godine. Na odabranoj listi našla se i fotografija snimljena u proljeće 1992. u Bosni i Hercegovini.

Američki fotoreporter Ron Haviv 31. ožujka 1992. godine snimio je pripadnika Arkanovih Tigrova, Bojana Golubovića, kako udara ubijene civile u Bijeljini. Ova fotografija osvanula je na naslovnicama svjetskih medija i tako skrenula pažnju na rat u BiH te svijetu otkrila svu brutalnost Arkanovih ljudi.

Poznati je fotoreporter, prisjećajući se sukoba u Bijeljini, otkrio kako je obećao samom sebi da će “učiniti sve” da dokumentira zločine srpskih paravojnih snaga.

Havivov rad korišten je na suđenjima u Haagu, a zbog “slavne” fotografije iz Bijeljine Arkan ga je stavio na listu za odstrel.

N1

OGLASI

Loading