Select Page

Frama Posušje predstavom Dvije majke otvorila Festival religiozne drame

Frama Posušje predstavom Dvije majke otvorila Festival religiozne drame

Dramskom izvedbom Frame Posušje večeras, 4. ožujka 2019. počeo je XI. Festival religiozne drame župe Bezgrješnog začeća BDM Posušje.

U kripti nove crkve Framaši su prikazali dramski komad Dvije majke. Radnja predstave odvija se u vrijeme Isusove smrti na križu. Glumice, njih sedam, na scenu su vješto prenijele dramu koja se odvijala vezano uz taj događaj te predočile kako je bilo teško povjerovati i svjedočiti Isusovo uskrsnuće. Posebno je dirljiv susret dvije uplakane majke. Isusove majke Marije, u izvedbi Lucije Jukić i Judine majke Agare, koju je glumila Cvita Lončar. S jedne strane imamo majku onoga koji je bio izdan i nepravedno osuđen, s druge strane imamo majku onoga koji je taj zločin počinio.

Duhovni asistent Frame Posušje fra Jozo Hrkać, kada se utišao dugotrajni pljesak publike, zahvalio je framašicama, svima koji su omogućili da se predstava održi, tehničkom osoblju i naravno gledateljima koji su ispunili kriptu gotovo do posljednjeg mjesta. Gledajući Mariju prekrivenu crvenim plaštom, ili pak slušajući pomno biranu glazbu u podlozi, dočarana je simbolika predstave. Fra Jozo je istaknuo kako je naglasak, a ujedno i cilj predstave bio prikazati kako je bilo teško povjerovati u Isusovo uskrsnuće, a još teže svjedočiti. Predstavom se željelo prikazati na kakve su sve sumnje nailazili Isusovi suradnici u ono vrijeme svjedočeći o Isusu i Njegovom uskrsnuću, koje smo dužni i mi svjedočiti, što je jedna od poruka predstave. Drugi je naglasak stavljen na Agarino obraćenje. Poruka je da u susretu s Isusovom riječi mijenjamo svoje živote i usmjerimo ih prema istini Evanđelja.

Fra Mladen Vukšić, župnik župe Posušje u svom je kratkom obraćanju također zahvalio framašicama na velikom trudu koji su uložile u pripremanje predstave, kao i njihovim roditeljima te najavio dramu koja je na rasporedu idućega ponedjeljka 11.ožujka 2019. kada će KUD Proložac izvesti nagrađivanu predstavu Veronikin rubac autora fra Ante Marića.

Podsjećamo kako će 18. ožujka 2019. gostovati Franjevački bogoslovi iz Sarajeva s dramom „Korak do Bosne” , a Festival će 25. ožujka 2019. zatvoriti Dramski studio Ilirik iz Splita s predstavom Otok sreće.

Predstave se prikazuju u kripti nove crkve s početkom u 19:30 sati. Ulaz je besplatan.

radioposusje.ba
Foto: Frama Posušje

OGLASI

Loading