Select Page

Posavski branitelji pušteni na slobodu

Posavski branitelji pušteni na slobodu

Deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) stiglo je svojim kućama, nakon što ih je Sud BiH danas donio odluku o ukidanju pritvora. Uhićeni su potkraj listopada pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine počinjene na području Bosanske Posavine.

U priopćenju stoji da je odbijen zahtjev Tužiteljstva BiH za produljenje pritvora te je on nakon mjesec dana i ukinut osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominikoviću, Josi Nediću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću.

Istodobno su im izrečene određene mjere, poput zabrane napuštanja mjesta boravišta, što će policija provjeravati najmanje dva puta dnevno, kao i zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabrana izdavanja novih putnih isprava te zabrana uporabe osobne iskaznice za prelazak državne granice. Izrečena im je i zabrana sastajanja s određenim osobama, kao i uzajamno kontaktiranje na bilo koji način te kontaktiranje s navodnim supočiniteljima, svjedocima Tužiteljstva BiH te približavanje tim svjedocima na udaljenosti od 100 metara. Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima medija o okolnostima koje se odnose na pokrenuti kazneni postupak.

Deset pripadnika HVO-a, među kojima je i ratni zapovjednik Zbornog područja Orašje Matuzović, uhićeno je potkraj listopada pod sumnjom da su po zapovjednoj osnovi ili osobno odgovorni za ratne zločine nad zarobljenicima srpske nacionalnosti. Devet uhićenih provelo je u pritvoru mjesec dana, a deseti osumnjičeni Marko Baotić pušten je 9. studenog da se brani sa slobode.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane provodit će se svaka dva mjeseca.

Tužitelj Milenko Kajmaković tražio je da se produlji za još dva mjeseca, uz obrazloženje da pritvoreni imaju i hrvatsko državljanstvo te da se o tome vodi “politički obojena medijska kampanja, što je dostatan razlog za pritvor”.

Obrana je tijekom četverosatnoga jučerašnjeg ročišta tvrdila da nema osnovane sumnje za produljenje pritvora devetorici bivših pripadnika HVO-a. Prema navodima Tužiteljstva, istraga ovog predmeta bit će završena do kraja godine. Do sada je saslušano više od 30 svjedoka, a očekuje se očitovanje još njih 11.

Brojni stanovnici Orašja dočekali su povratak hrvatskih branitelja u Orašje.

HRT

OGLASI

Loading