Select Page

Franjevačka mladež Mostar u kampanji protiv psovke „Jer ja mogu i znam bolje“

Franjevačka mladež Mostar u kampanji protiv psovke „Jer ja mogu i znam bolje“

Na prvu nedjelju Došašća započela je i naša kampanja protiv psovke „Jer ja mogu i znam bolje“. Nažalost, potaknuti mnogobrojnim primjerima u bliskoj sredini od obitelji,prijatelja i društva, odlučili smo u ovom Došašću psovci „dati na važnosti“.

Odlučili smo javno pobuditi u svima, ali i u nama samima, pitanje o besmislenoj i nadasve beskorisnoj stvarnosti psovke: „Čemu psovka? Zašto se za njom poseže?“. Ipak, u našem nastojanju ne želimo ostati na pitanjima, niti smo u našu kampanju ušli s pitanjima. Na nešto drukčiji od uobičajenih načina želimo ponuditi odgovore kojima ukazujemo na njegovanje lijepoga govora, za razliku od psovke koja se „njeguje“ kroz svakodnevnicu.

franjevacka-mladez-1207114

Inicijativa je krenula na jednom od naših redovitih susreta utorkom. Cilj kampanje je ukazati na sami čin psovke za koju smatramo da joj nije mjesto u našem jeziku te potaknuti ostale na promišljanje, krenuvši od nas samih, naših bližnjih, odgojno-obrazovnih institucija, vjerskih institucija i drugih organizacija. Uvjereni smo da zanimljivost naše inicijative leži u činjenici što ne obuhvaća tek jedan vid čovjekovog poimanja samoga sebe, nego zahvaća čovjeka u svim njegovim dimenzijama, i u duhovnoj, i u kulturološkoj, i u lingvističkoj, i u Na koji način se borimo? Nastup na Božićnom malonogometnom turniru ujedno je nagovijestio kampanju jer je naša momčad igrala u majicama s motivima koji su bili upućeni protiv psovke. A brojni razgovori i druženja s ljudima u našem gradu koji dijele naše razmišljanje, već duže vrijeme bili su nam znak nade, ne samo da ovu akciju treba pokrenuti, nego da će imati i određenoga odjeka. Da bi kampanja bila doživljena, najveću prednost dali smo medijima preko kojih brže širimo način djelovanja. Na našoj web stranici www.frama-mostar.ba i Facebook stranici provodimo najintenzivniji dio. Tamo možete svaki dan pronaći jednu osobu koja je rekla ne psovci, s osobnim razlogom. Na našoj Facebook stranici također možete pronaći predloške koji se mogu iskoristiti kao cover (naslovne) fotografije.

franjevacka-mladez-1207214

Aktivnosti po gradu smo „ukrasili“ i lecima, papirićima koji na simboličan način produbljuju svijest ovog čina. Kroz kampanju su planirana i 2 grafita: jedan u centru grada, a drugi u blizini kampusa Sveučilišta dajući naglasak na studente koji jesu i moraju biti promjena društva.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su već prepoznali i podržali akciju. Pozivamo sve da kampanju nastave i u svom gradu.

Širite, dijelite i podržite jer… Ti možeš i znaš bolje! Dajmo Došašću priliku da uistinu učini promjenu našeg srca!

OGLASI

Loading