Select Page

Frano Ivković slavodobitnik 300. Sinjske alke

Frano Ivković slavodobitnik 300. Sinjske alke

Slavodobitnik jubilarne 300. Sinjske alke je Frano Ivković, kojem je ovo prva pobjeda. Naime, nikada nije dobio ni Alku, ni Baru, ni Čoju. Čvrsta desnica i oko sokolovo donijeli su mu čak 8 punata. Prvu i treću utrku pogodio je u sridu, a drugu u dva i iza sebe ostavio ostalih 16 alkara.

Mladi Ivković na dan Alke nazvao je suprugu pokojnog gradonačelnika Ivice Glavana i rekao joj da će trčati Alku za njega. Dobio ju je i postao je 100. slavodobitnik u povijesti.
Slavodobitniku Frani Ivkoviću predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović darovala je sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom, a njegovu momku kuburu i srebrni prsten.

‘Alka je jedan od interesa domovine’

– Ne mogu riječima opisati koliko mi je zadovoljstvo biti na 300. Alki, prvi puta kao predsjednica i njezina pokroviteljica. Hvala na srdačnom i toplom dočeku, uvijek je lijepo biti u Sinju i Cetinskoj krajini. Čestitam slavodobitniku i njegovu momku, ali i svima koji su sudjelovali na ovogodišnjoj Alki – rekla je Grabar-Kitarović.

– Prošla su tri stoljeća od junačke pobjede nad osmanlijskom vojskom. Već tri stotine godina Sinjani održavaju ovo viteško natjecanje. Alka je odavno prešla granice sinjskog kraja postavši dio kulturne baštine, prenosi ime Alke diljem svijeta, a upisana je i u UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine – izjavila je Grabar-Kitarović.

4023911b2a935c860e04f27b5872d23e

Istaknula je da Alka ima veliko značenje u očuvanju naše samosvijesti i domoljubnih vrlina što, kako je rekla, nije bilo uvijek moguće iskazati. – No sad je možemo slaviti u svojoj Hrvatskoj i izražavati svoje domoljublje uvijek i svugdje. Dragi alkari, s divljenjem prateći natjecanje prisjetili smo i se vaših predaka koji su stoljećima čuvali ovu tradiciju. Alka je poruka da hrvatski narod nikad nije vodio osvajačke ratove, nego je junački branio svoju domovinu. Alka je poruka da nikad nismo pokleknuli za težnjom za samostalnošću što smo i dokazali 1990. pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana – rekla je Grabar-Kitarović.

– Tu pobjedu okrunili smo Olujom čiju smo 20. obljetnicu veličanstveno proslavili mimohodom u Zagrebu i Kninu. Ponosna sam što smo pokazali dostojanstvo pobjednika i jedinstvo. I u Saboru smo pokazali jedinstvo da zaštitimo hrvatske nacionalne interese. Savezništvo pokazujemo i sada kada pokušavamo spasiti našeg Tomislava. To je ono zajedništvo o kojem govorim od prvog dana svojega mandata – rekla je Grabar-Kitarović i zaključila kako je, uz očuvanje teritorijalne cjelovitosti, naš temeljni nacionalni interes gospodarski oporavak i zaustavljanje odumiranja nacije, što možemo postići samo jedinstvom i slogom cijelog hrvatskog naroda.

– U tome možemo uspjeti ne dijeleći se na “mi” i “oni”, nego jedinstvom svih hrvatskih građana. Danas je praznik viteštva i junaštva svima koji vodimo državu, iako imamo svoje razlike, budimo vitezovi i junaci u očuvanju interesa domovine. Alka je jedan od njih – zaključila je Grabar-Kitarović..piše vecernji.hr

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading