Select Page

Gorivo nikad jeftinije, a cijene hrane u BiH ne padaju, nego još rastu

Gorivo nikad jeftinije, a cijene hrane u BiH ne padaju, nego još rastu

I dok cijene goriva drastično padaju u posljednje vrijeme, to vrlo malo ili nikako ima utjecaja na cijene proizvoda koje bh. građani kupuju, piše Večernji list BiH.

Iz raznih udruga na razini BiH, kao i entiteta, ističu kako bi logično bilo da se na ukupni gospodarski ambijent odrazi to umanjenje cijena naftnih derivata, odnosno da pojeftine gradski prijevoz, pekarski proizvodi i sl. Međutim, mnogi autoprijevoznici to kategorički odbijaju pravdajući se kako su do sada bili na “granici” poslovanja, te su s padom cijena goriva napokon počeli lakše disati.

Nije jedina stavka

Također, autoprijevoznici kažu kako gorivo nije jedina stavka u njihovom poslovanju te kako su, primjerice, autobuske gume poskupjele za 40 posto u posljednje četiri godine. Međutim, i gorivo je u posljednjih pola godine pojeftinjelo za 40 posto, dok je, primjerice, cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu samo u siječnju pala za 25 posto. Ipak, stvari se polako pokreću. Tako je banjolučki gradonačelnik Slobodan Gavranović objavio kako će cijene karata u gradskom i prigradskom prijevozu biti smanjene. – Uradili smo sve potrebne analize. Ovog tjedna ćemo imati Vijeće potrošača nakon čega ćemo donijeti konačnu odluku na koju razinu ćemo sniziti cijenu karata u gradskom i prigradskom prijevozu, istaknuo je Gavranović. Odluku banjolučkog gradonačelnika su podržali iz Udruženja vozača gradskog i prigradskog prijevoza kao i građani, koji smatraju kako cijena može sada ići niže i do 20 posto, odnosno umjesto 1,60 na 1,30 KM. Što se tiče prehrambenih proizvoda, procjenjuje se kako energenti u njihovoj cijeni sudjeluju s oko 30 posto, piše Večernji list BiH.

Dizanje cijena hrane

Čim je došlo do rasta cijena naftnih derivata prije nekoliko godina, i cijene namirnica kao i ostalih prehrambenih proizvoda su naglo skočile, a trgovci i proizvođači su se pravdali upravo porastom cijena energenata. Međutim, kada je počeo pad cijena naftnih derivata, cijene životnih namirnica to nisu pratile, čak štoviše, neki su i poskupjeli. Pekari iz RS-a su, primjerice, kazali kako neće pojeftinjivati svoje proizvode. – Dobavljačima dajemo daleko veće marže nego što su naše, inače ne žele raditi s nama. Pored svih ostalih nameta, pojeftinjenje goriva za nas zaista ne mijenja puno situaciju, prije svega jer ono ne sudjeluje u značajnom postotku u pekarskoj proizvodnji. Primjera radi, na spomenutom padu cijene goriva mi mjesečno uštedimo oko 100 KM, a to ne može biti presudno za pojeftinjenje kruha i drugih peciva,kazali su za Press iz dobojske pekare. Iz Udruženja za zaštitu potrošača su i prije upozoravali na ovaj problem kazavši kako samo distributeri i trgovci zadrže korist za sebe jer nakon pada cijena nafte oni samo povećaju svoje zarade.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading