Select Page

Gorivo u BiH neće poskupjeti, cijene stabilne već dva mjeseca

Gorivo u BiH neće poskupjeti, cijene stabilne već dva mjeseca

Vozači u Bosni i Hercegovini opravdano su bili zabrinuti da bi njihove novčanike mogla pogoditi nova poskupljenja goriva na benzinskim crpkama u našoj zemlji, a nakon napada na postrojenja jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte u Saudijskoj Arabiji.

Ali dobre vijesti stižu iz Ministarstva trgovine FBiH, koji su potvrdili za Avaz da bh. građani nemaju razloga za zabrinutost te da nisu zaprimili obavijesti o promjeni cijena.

– Došlo je do stabilizacije geopolitičke situacije, posebno u kontekstu Saudijske Arabije koja je, uglavnom, sanirala uništene naftne pogone. Budući da je došlo do stabilizacije na tržištu sirove nafte, a i na maloprodajnom tržištu naftnim derivatima u BiH, nadamo se da će se taj trend i dalje nastaviti – kaže Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene, analizu i razvoj tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH.

Ističe da se cijene naftnih derivata u BiH slobodno formiraju te kako na njih, osim kretanja cijena sirove nafte, prvenstveno utječu cijene derivata na Mediteranu, kretanje tečaja dolara (USD) i konvertibilne marke, te porezna opterećenja (trošarine, putarine, PDV).

– Prosječna cijena sirove nafte (BRENT) u kolovozu 2019. godine je iznosila 58,70 USD, a 17. rujna dostigla je svoj maksimum od 69,02 USD. Na današnji dan barel je 61,23 USD, a tečaj USD je na istoj razini kao u proteklih mjesec, što ukazuje na stabilizaciju tržišta sirove nafte – pojašnjava Glibo.

Napominje da je, prema obavijestima o promjeni cijena pristiglim u Federalno ministarstvo trgovine, evidentno da nije došlo do povećanja cijena od kolovoza, kada je prosječna cijena za BMB 95 bila 2,26 KM, a za dizel (10 ppm) 2,29. Prosjek cijena se zadržao i u ovom mjesecu.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading