Select Page

Gorivo u BiH treba biti ispod dvije KM, ima prostora za sniženje cijena

Gorivo u BiH treba biti ispod dvije KM, ima prostora za sniženje cijena

Pad cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu nastavio je obaranje cjenovnika i u BiH, pa je tako na području Prnjavora gorivo moguće usuti i za 1,75 KM, a ovaj trend bi, tvrde stručnjaci, trebale slijediti i ostale crpke, jer imaju prostora da benzin i dizel snize na ispod dvije marke.

Istovremeno, cijene u Banja Luci i dalje su znatno veće i iznose od 2,17 KM pa naviše, dok je Semberija, tradicionalno, mnogo jeftinija, pa je gorivo moguće usuti za oko dvije marke po litru, pišu Nezavisne novine. 

Milorad Slavuljica, vlasnik benzinske crpke u kojoj Prnjavorčani, te svi koji prolaze kroz ovu općinu, gorivo mogu sipati za 1,75 KM po litru, ističe da nije u pitanju kratkoročna cijena niti akcija.

“I benzin i dizel na toj našoj crpki iznose 1,75 KM i tako će ostati dok ne dođe do promjene nabavne cijene. Osnovni razlog je to što je gorivo pojeftinilo na svjetskoj burzi. Osim toga, imamo u blizini jednu crpku koja je snižavala cijene pa smo se i mi na to odlučili”, naveo je Slavuljica. On dodaje da su na njegovim ostalim benzinskim crpkama cijene više, ali ne isključuje mogućnost da će ih sniziti.

“Svakako ću razmišljati o tome da našim potrošačima u ovoj teškoj situaciji spustimo cijene na što je moguće niže iznose. I drugi vlasnici crpki imaju prostora spustiti cijene”, uvjerava Slavuljica. 

Ipak, u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS navode da je u svim lokalnim zajednicama u RS nedavno došlo do pojeftinjenja goriva, te da zasad nema naznaka da će doći do novog pada.

“Na nekim crpkama gorivo je pojeftinilo za sedam do deset pfeninga, a na nekima i više od toga. U međuvremenu, nije bilo promjena kada je riječ o rafinerijskim cijenama. Ako bi došlo do korekcija rafinerijskih cijena, može doći i do promjena na benzinskim crpkama”, potvrdio je Zoran Berak, tajnik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS. Međutim, izvor Nezavisnih, koji godinama prati kretanja kada je riječ o energentima, tvrdi da svi prometnici imaju još prostora sniziti cijene.

“Ako je rentabilno vlasniku te benzinske crpke u Prnjavoru, zašto nije ostalima? Pratio sam i najnovije cijene na svjetskom tržištu, ali i rafinerijske, i tvrdim da bi gorivo na svim crpkama trebalo iznositi dvije marke, ili ispod toga. Ma nema nikakve dileme o tome”, navodi ovaj sugovornik. 

A na benzinskim crpkama u Banja Luci u proteklim danima nije bilo većih oscilacija. Cijene goriva na njima su manje-više ujednačene, tako da dizel iznosi od 2,17 do 2,25 KM, a benzini su od 2,17 do 2,29 maraka po litru. Cijena litra dizel goriva i benzina na crpkama u Prijedoru kreće se od 2,19 KM do 2,25 KM. 

Kada je riječ o FBiH, cijene su padale, a ovise od prodajnog mjesta – u Bihaću dizel iznosi od 2,16 pa naviše, a benzin od 2,21, u Sarajevu je dizel od 2,06, a benzin od 2,11, dok u Mostaru dizel i benzin iznose od 2,06 KM pa naviše.

vecernji.ba

OGLASI

Loading