Select Page

GOSPODARSKI RAST: Uvezivanje Aluminija i hercegovačkih boksitaša osnova budućega klastera u BiH

GOSPODARSKI RAST: Uvezivanje Aluminija i hercegovačkih boksitaša osnova budućega klastera u BiH

Uprava Aluminija d.d. Mostar, osim teške borbe koju vodi za spas i oporavak svoje tvornice, ujedno nastoji pomoći stvaranju preduvjeta za ukupan gospodarski rast i razvitak ukupnoga podneblja, u prvomu redu višestruko korisnim uvezivanjem gospodarskih subjekata unutar BiH koje povezuju srodne djelatnosti. Dugoročno, takov način izgradnje zdravih poslovnih odnosa, vodili bi izgradnji snažnih klastera, ali njima trebaju čvrsti i jasno osmišljeni temelji.

Članovi Uprave mostarske tvornice, v.d. direktorice Ružica Udovičić i v.d. izvršnoga direktora za ekonomsko-financijske, komercijalne i računovodstvene poslove Marinko Ostojić Sušac, održali su sastanak s čelnim ljudima posuških i širokobrijeških rudnika boksita, u nazočnosti i predsjednika Vlade Zapadno-hercegovačke županije Zdenka Ćosića koji više nego blagonaklono gleda na mogućnost gospodarskoga povezivanja ovih bitnih subjekata dvaju županija, HNŽ-a i ZHŽ-a. Zvornička Alumina, naime, dio boksitne rude otkupljuje i od spomenutih hercegovačkih rudnika, a smjer razgovora s čelnicima Aluminija bio je otkup zvorničke glinice u količini koju Alumina proizvede od hercegovačkoga boksita, čime bi se osigurala postojanost i održivost toga lanca.

– Nije to posebno velika količina za Aluminij, imajući u vidu naše goleme potrebe za glinicom, ali je sigurno kvalitetna pomoć koju si možemo priuštiti, kako bismo dali doprinos u osiguravanju postojanosti proizvodnje iz hercegovačkih iskopa i tako pomogli razvitak ovoga podneblja i očuvanje brojnih djelatnih mjesta – kazala nam je direktorica Udovičić.

Tu priča ne završava jer se, u razgovoru, javila zamisao i za iskorak u smislu otklanjanja gorućega problema s kojima se spomenuti rudnici nose u Mostaru, a riječ o pretovarnoj postaji u Opinama, protiv koje su ustali tamošnji žitelji, žaleći se na prašinu. Aluminiju je predložena izgradnja takove postaje unutar tvorničkoga kruga, za što postoje infrastrukturni preduvjeti, a predstavnici Uprave hercegovačkoga proizvodnog diva u načelu nisu izrazili protivljenje, ali su zatražili izradbu studije izvodljivosti i utjecaja takova projekta na okoliš, prije preciznijih razgovora o mogućoj realizaciji.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading