Select Page

Smilje u Hercegovini neće propasti, uskoro banka eteričnog ulja

Smilje u Hercegovini neće propasti, uskoro banka eteričnog ulja

Otkupa svježeg smilja u Hercegovini će biti, ali ne u većim količinama i ne po prošlogodišnjim cijenama. Neke od destilerija već su počele s otkupom, ali nude izrazito male cijene za kilogram sirove mase smilja, zbog čega iz Grupacije proizvođača i prerađivača smilja ponovo apeliraju na proizvođače da proizvod ne daju u bescjenje ukoliko se s destilerijom ne mogu dogovoriti za veću cijenu.

Destilerije će navodno raditi danonoćno kako smilje ne bi ostalo neobrano, a destilacija će se platiti u novcu ili u ulju. U narednih nekoliko dana bit će finaliziran popis destilerija koje će raditi preradu kako bi se proizvođači mogli na vrijeme prijaviti za destiliranje.

Predsjednik Grupacije Dinko Dujmović je nakon nedavnog sastanka Upravnog odbora Grupacije kazao kako su pojedine destilerije prihvatile apel Grupacije da vrše destiliranje smilja u zamjenu za postotak ulja. Druge će se pak dogovoriti sa svojim kooperantima o naplati usluge, koja je sada od 0,40 do 0,50 feninga po kilogramu smilja. Evidentirano je sedam ili osam destilerija koje su voljne pokrenuti svoje pogone na način da se olakša situacija i da se poljoprivredni proizvođači ne izlažu financijskom naporu plaćanja usluge destiliranja.

Usluga destiliranja će se moći platiti i u ulju, a nakon sezone destiliranja krenut će se u otkup ulja u skladu s potrebama vanjskog tržišta i uz provjeru kvalitete.

Grupacija će nakon što se preradi smilje, krenuti s osnivanjem banke eteričnih ulja koja bi u cijeli posao unijela ozbiljnu notu i red, ali i olakšala plasman proizvoda na strano tržište.

abcportal.info

OGLASI

Loading