Select Page

Grabovica: 27 godina od stravičnog zločina nad Hrvatima

Grabovica: 27 godina od stravičnog zločina nad Hrvatima
Danas se navršava 27. godina od stradanja 33 hrvatska civila u mjestu Grabovica nadomak Mostara.

Ovaj ratni zločin dogodio se u noći s 8. na 9. rujan 1993. godine, kada su pripadnici Armije RBiH na okrutan način ubili 33 žrtve hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica koje se nalazi između Jablanice i Mostara.

Među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, četverogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marić. Braća Goran i Zoran Zadro jedini su preživjeli masakr u selu. Spasili su se tako što su pobjegli u šumu iznad obiteljskih kuća u selu u kojem su živjeli isključivo Hrvati.

Zločin u Grabovici dogodio se tijekom operacije “Neretva ’93”, čiji je cilj bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara. Za zločine u Grabovici do sada je za pojedinačna ubojstva osuđeno pet pripadnika Armije RBiH, ali još nije utvrđena zapovjedna odgovornost, kao ni jasna veza s vojnim i političkim vrhom u Sarajevu.

Naime, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog stožera vrhovnog zapovjedništva Armije RBiH, Sefera Halilovića, kreatora operacije “Neretva ‘93”. Presuđeno je petorici pripadnika Armije RBiH. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po trinaest godina zatvora.

Žrtve još uvijek čekaju pravdu, a pravosuđe tvrdi da dokaza nema

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading