Select Page

Hercegovački svatovi: Kako se kreću cijene svadbenih salona

Hercegovački svatovi: Kako se kreću cijene svadbenih salona
Nigdje nema svadbi k’o u Hercegovini.

Veselje kojim se slavi sudbonosno „DA“ ovdje je najzanimljivije, često i najraskošnije. Već u Hrvatskoj to nije kao u Hercegovini, da ne pričamo o Njemačkoj. No, i vjenčanja u Hercegovini su sve skuplja. Istražili smo kako se kreću cijene stolice u Hercegovini te došli do saznanja da je cijena u zadnjih petnaestak godina skočila, pa čak i za dvadeset maraka po tzv. „stolici“.

I dalje je cjenovno najpristupačnije Posušje, koje i sada drži cijene kakve su u cijeloj Hercegovini bile prije 15-tak godina.

Primjerice u svadbenom salonu Bagušić u Posušju za stolicu će te izdvojiti svega 40 KM, što je jako dobra cijena za današnje prilike.

Za tu cijenu dobit ćete mezu koja uključuje pršut, sir, uštipci, francuska salata i feta sir. Nakon toga ide juha, lešo meso, zagrebački i bečki odresci, meso u umaku s gljivama, krumpir, kuhano povrće, riža, pire i, dakako, salata. Treći slijed je pečenje s krumpirom.

Sala koja također ima za mladence pristojnu cijenu je Afrodita na Sretnicama, u kojoj ćete za stolicu izdvojiti 45 KM i imat će te uistinu odličan meni, pričaju nam mladenci.

Širokom Brijegu su cijene također ispod 50 KM. Za stolicu u Svadbenim salonima Jabuka i Sunce morat ćete izdvojiti 48 KM.

Jedan od salona u kojem se godinama žene Ljubušaci je svadbeni salon “Ohio”, gdje je također povoljnija cijena u odnosu na Mostar. Za standardni meni cijena je ovdje 48 KM, a ona uključuje i ručak koji bude na skupu tijekom dana.

Mostar je godinama cijelu držao oko 50 KM po stolici, no ona je danas znatno viša. svadbenom salonu Ruža platit ćete 55 KM, dok je stolica u Ljetnikovcu Radobolja, gdje će te za 300 i više uzvanika izdvojiti 60 KM, a za manje od 300 čak 65 KM, ili 75 za manje od 250 uzvanika.

Sala koju rezerviraju mnogi dalmatinski parovi je i svadbena sala Katarina Herceg Etno Selo, u kojoj će te za stolicu izdvojiti 60 KM. Uz Ljetnikovac Radobolju to je jedna od najluksuzniih sala u Hercegovini.

Brojni Dubrovčani dolaze svoje vjenčanje proslaviti u Neumu. Taj dolazak mnogima napravi uštedu od 4000 eura ili 8000 KM. U hotelu Grand u Neumu za stolicu će te izdvojiti 50 KM ako imate 350 i više gostiju, što je jeftinije od “dubrovačkih stolica” pa čak i za 110 KM.

U cijeni od 50 KM u meniju vas očekuju pršut, sir, francuska salata, uštipci, teleća ragu juha, teleći rižoto, dalmatinska pašticada, krokete, janjetina i teletina, krompir i miješana salata. Također u cijenu je uračunata i vjenčana torta, omlet iznenađenja, vinski gulaš i kava.

Ako pak želite nešto posebno drugačije, poput vjenačanja na otvorenom uz bazen Sportskog Centra Circle International u Međugorju, za taj romantični ambijent, izdvojit će te ovisno o meniju od 60 KM pa na više.

Činjenica je jedna. U većini sala dočekat će vas meni koji je dosta sličan, no, s obzirom na to da su vjenčanja danas postala prestiž, razliku u cijeni platit će te isključivo za ambijent. Na mladencima je samo hoće li se odlučiti za uštedu ili ne.

Malo smo i računali. Na 300 uzvanika u Posušju ćete svadbu platiti 12.000 maraka, a u Mostaru minimalno 16500 maraka. Razlika je 4.500 maraka, skoro pa polugodišnja plaća. Jeste li među mladencima koji računaju, ili među onima koji za ovaj dan ne žale potrošiti, na što i računaju svi oni koji se bave poslovima vezuanima uz svadbe.

(I. Ćubela | Hercegovina.info)

OGLASI

Loading