Select Page

Grčka ima novu vladu

Grčka ima novu vladu

Nova demokracija premijera Kiriakosa Micotakisa uvjerljivo je pobijedila na parlamentarnim izborima 7. srpnja, na krilima obećanja da će smanjiti poreze i povećati rast gospodarstva posrnulog u dugogodišnjoj dužničkoj krizi.

“Vrijeme dizanja poreza i povećanja siromaštva zamijenit ćemo razdobljem investicija i dobro plaćenih poslova“, rekao je Micotakis zastupnicima uoči glasanja. “Na nama je da pišemo vlastitu povijest, počevši od danas usvajanjem vladina programa”, dodao je.

Za vladu je glasalo svih 158 zastupnika vladajuće konzervativne stranke u parlamentu od 300 mjesta.

Micotakis je najavio planove o velikim reformama, uključujući digitalizaciju, racionalizaciju državnog aparata i smanjenje poreza u nastojanjima da pokrene gospodarstvo.

Grčka se još pokušava izvući iz financijske krize zbog koje je bila prisiljena prihvatiti tri međunarodna zajma od 2010.g.

Micotakis je rekao da reformama želi potaknuti ulaganja, gospodarski rast i zapošljavanja te u konačnici povećati životni standard nakon desetljeća krize.

Prema novom planu premijera, reforme bi trebale uvjeriti vjerovnike da prihvate blaže uvjete otplate duga.

Grčka se nada da će nova vlada potaknuti rast gospodarstva jer zemlja nije više pod strogim nadzorom međunarodnih zajmodavaca. Gospodarstvo sada umjereno raste i poraslo je u prvom kvartalu za 1.3 posto na godišnjoj razini.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading