Select Page

Plenković u Bruxsellesu: EU je tek shvatila probleme u BiH, najavljena detaljna rasprava

Plenković u Bruxsellesu: EU je tek shvatila probleme u BiH, najavljena detaljna rasprava

Hrvatski premijer Andrej Plenkvoić je u izjavi za medije kazao da je prilikom današnje sjednice Europskog vijeća govorio i o izbornim rezultatima u BiH. Plenković je rekao da je prilikom izlaganja govorio i o izbornim rezultatima u BiH.

“U vanjskim odnosima sam pojasnio rezultate općih izbora u BiH, činjenicu da smo zabrinuti za scenarij u FBiH gdje su Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva Hrvata, suprotno onome što je bila većinska volja Hrvata u BiH. Pojasnili smo to tako da se tako izigrao duh Daytonskog sporazuma, da takav scenarij nije dobar niti za funkcioniranje BiH niti uopće za dobar osjećaj sva tri naroda u smislu ravnopravnosti. Naš apel na članice EU koje su članice Vijeća za provedbu mira da pomognu političkim akterima u BiH, da se usvoji jedan novi Izborni zakon koji bi bio pravedan i u skladu s presudama Suda”, kazao je Plenković, a prenosi N1.

“Mislim da su nakon mog izlaganja shvatila dimenziju problema, jer je to nekome tko je malo dalje jako teško razumjeti. Španjolski premijer Sanchez, francuski predsjednik Macron, premijer Bugarske su uvažili moje stavove. Na razini Vijeća za vanjske poslove, nakon službenih rezultata, bit će provedena detaljna rasprava koja bi pomogla da se EU više angažira na onome što je propušteno za ovaj izborni ciklus”, dodao je. Govorilo se o migracijama i sigurnosti.

“Završio je možemo slobodno reći dvije trećine aktivnosti ovog Europskog vijeća. Tema su bile migracije i sigurnosti u vanjskim odnosima. S aspekta Hrvatske, dio o migracijama koji je bitan za nas, naglasio sam sve ono što se odnosi na Balkansku rutu, sve napore koje ulažemo u sprečavanje nelegalnih migracija. Naglasili smo i odličnu suradnju s Frontexom, za nas je važno da se nastavi taj rad i u zajedničkim aktivnostima gdje se čuva vanjska granica EU”, kazao je Plenković i dodao: “Što se tiče pitanja unutarnje sigurnosti, tu smo se fokusirali na zaključke. Referirao se nizozemski premijer kao i Theresa May u vezi sa Salesburryjem”.

Bljesak.info

OGLASI

Loading