Select Page

GSS POSUŠJE: S vježbe u potražnu akciju u Podgori

GSS POSUŠJE: S vježbe u potražnu akciju u Podgori

U subotu, 6. prosinca HGSS Stanica Makarska je sukladno godišnjem planu aktivnosti krenula na dvodnevnu vježbu s ciljem da se prvog dana odrade tehnike spašavanja s nepristupačnog terena, dok je za drugi dana bilo predviđeno uvježbavanje spašavanja sa skijaške žičare uz pretpostavku da se žičara zaustavila iz nepoznatog razloga te se ukazala potreba za hitnim spašavanjem osoba zatečenih na sjedalicama.

Simulacija spašavanja

Vježba je započela okupljanjem članova u obavještajnoj točki Imotski te usuglašavanjem načelnog plana vježbe nakon čega se pristupilo vježbi na strmim padinama Plavog jezera prema unaprijed dogovorenom scenariju. Vježba je bila osmišljena kao simulacija spašavanja unesrećenog planinara koji je pao u ponor, a zadatak spašavatelja je bio organizirati kompletnu akciju od lociranja unesrećenog, odrađivanja vođa pojedinih timova, izrada sidrišta, pružanja prve pomoći unesrećenom, evakuacije, odnosno izvlačenje unesrećenog planinara iz ponora uporabom tehnike sv. Bernarda, te na kraju transport do najbliže lokacije sa koje se može prevesti u ustanovu za hitnu medicinsku pomoć.

gss hr

Na podrobnoj analizi poslije vježbe iskazano je zadovoljstvo prikazanim nivoom spremnosti i osposobljenosti kao i činjenicom da je usprkos izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima, jakoj kiši te skliskom i trusnom terenu vježba odrađena sukladno zacrtanom planu uz poštivanje svih sigurnosnih normi. Uz deset pripadnika HGSS-a stanice Makarska u vježbi je aktivno sudjelovalo i pet pripadnika GSS stanice Posušje iz susjedne Bosne i Hercegovine te je pritom iskazana potreba za intenziviranjem suradnje kako na vježbama tako i u stvarnim akcijama.

Nestanak osobe

Drugog dana se sukladno planu pristupilo pripremama za uvježbavanje spašavanja sa skijaške žičare na objektima ski centra Blidinje kada je zaprimljena dojava o nestanku osobe na području Podgore. Srednjovječni muškarac je još u subotu ujutro otišao iz obiteljske kuće u Podgori u nepoznatom smjeru, no kako se do večeri nije vratio i nije odgovarao na telefonske pozive, supruga je alarmirala nadležne službe koje su inicirale potragu u kasnim popodnevnim satima. Obzirom da potraga nije urodila plodom u nedjelju jutro se u pomoć poziva i HGSS kao jedina služba koja posjeduje i znanje i resurse za ovakve situacije.

gss hr 3

Obzirom da je dojava stigla sa zakašnjenjem te činjenicu da osoba ima zdravstvenih problema bila je nužna brza reakcija, pa se odmah prekinulo sa vježbom i zaputilo prema Podgori gdje se skupilo devetnaest pripadnika Stanice Makarska te šest kolega iz GSS stanice Posušje koji su sudjelovali na već spomenutoj vježbi.

Uz pripadnike HGSS-a potrazi su se pridružila i 22 člana DVD-a Podgora i Tučepi te nekolicina mještana koji su raspoređeni po grupama nakon čega se krenulo u zonsku potragu koja je ubrzo urodila plodom. Nestali 46-godišnjak je nažalost pronađen smrtno stradao nekoliko stotina metara od svog doma a sve okolnosti i stradavanja utvrdit će se policijskim očevidom.

gss.hr

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading