Select Page

GSS u BiH se zahvalio radioamaterima Herceg Bosne

GSS u BiH se zahvalio radioamaterima Herceg Bosne

Proteklog vikenda pripadnici Gorske službe spašavanja izveli su akciju spašavanja ozlijeđenog alpinista na planini Čvrsnici. Zbog specifičnosti terena preuzeli su sustav veza radioamatera Herceg Bosne, kojega GSS često koristi  znajući da radioamateri imaju najpouzdaniju repetitorsku komunikacijsku mrežu.

GSS u BiH se, nakon uspješne akcije, zahvalio Zajednici radioamatera Herceg Bosne na potpori. Unutar Zajednice Radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) aktivna je interna skupina pod nazivom ZRHB ARES (Amateur Radio Emergency Service), sa ciljem pripremanja radioamatera za neželjene situacije. Ova skupina radioamatera skrbi o infrastrukturi koja se planira koristiti u takvim slučajevima. Radioamateri najčešće (u praksi  prvih 6 do 10 sati od početka katastrofe)  preuzimaju komunikacije dok se službeni sustavi ne revitaliziraju.

U cijelom Svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa. Nesereće se ne događaju samo drugima, i radi toga moramo biti pripremljeni.  

Događaji iz 90-tih godina, te velike vremenske snježne nepogode iz 2012. godine pokazali su da je u sustav civilne zaštite BiH potrebno uvesti i pričuvni komunikacijski sustav radioamatera koji će se koristiti u slučajevima velikih nesreća i katastrofa, kada konvencionalni sustavi za komunikacije prestanu raditi.

vecernji.ba

OGLASI

Loading