Select Page

HDZ 1990, SBiH i SDS nisu skupili dovoljno potpisa za kandidaturu na izborima, SIP im odredio nove rokove

HDZ 1990, SBiH i SDS nisu skupili dovoljno potpisa za kandidaturu na izborima, SIP im odredio nove rokove

Oni koji bi upravljali državom nisu u stanju ispoštovati uvjete za prijavu na izbore.

Tako bi se mogla prokomentirati činjenica da čak 31 stranka u BiH, od prijavljene 72 nije ispunila uvjete prijave za listopadske opće izbore. Kod problema je došlo s potpisima koje su stranke trebale prikupiti kako bi stekle pravo sudjelovanja na općim izborima.

Iznenađujući podatak kako se među strankama koje su pale na prvom testu nalaze SDA, Stranka za BiH, HDZ 1990 i Građanski savez. Radi se o političkim opcijama koje su već godinama na domaćoj političkoj sceni i koje su činile ili čine sada vlast u državi.

S druge strane, stranke kao što su SBB, SDP, SDA, HDZ BiH, SNSD, HSS nisu imale problema kod potpisa i njihove prijave su već ovjerene. Ovih dana bit će poznato zašto je došlo do spomenutih problema i jesu li se potpisi za kandidaturu pojedinih političkih stranaka duplali, odnosno, jesu li jedne stranke drugima davali potpise građana koje su prikupile.

Napominjemo, građanin može dati potpis za kandidaturu samo jednoj stranci i samo jednom. Imamo primjera gdje su potpisi dvostruki, odnosno ista osoba je dala potporu nekoliko puta istoj stranci.

HDZ 1990 na "popravnom" ispitu, nisu uspjeli skupiti dovoljno potpisa

HDZ 1990 na “popravnom” ispitu, nisu uspjeli skupiti dovoljno potpisa

Također, može se dogoditi da su ljudi potpisivali potporu za više stranaka. Svi takvi potpisi se poništavaju i stranke moraju prikupiti nove kako bi njihove prijave bile valjane – reklu su tako naši sugovornici.

Svaka stranka treba prikupiti 5000 potpisa kako bi sudjelovala na predstojećim izborima. Mnogima je to nemoguća misija i zato pribjegavaju raznim malverzacijama kako bi stvorili sliku da imaju uvjete za izlazak na opće izbore.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će 9. lipnja potvrditi koje stranke i neovisni kandidati ispunjavaju propisane uvjete za sudjelovanje na općim izborima u listopadu ove godine.

Proces provjere podnesenih prijava je u tijeku, a konačna ovjera prva je ljestvica koju politički subjekti moraju preskočiti žele li isprobati izbornu volju birača.

vecernji.ba/Posušje.net

OGLASI

Loading