Select Page

HDZ POBJEDNIK IZBORA U HRVATSKOJ: Bandić ostaje zagrebački gradonačelnik, Opara porazio Keruma u Splitu

HDZ POBJEDNIK IZBORA U HRVATSKOJ: Bandić ostaje zagrebački gradonačelnik, Opara porazio Keruma u Splitu

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Zagreb će nastaviti voditi dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić (Stranka rada i solidarnosti) , Split HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara, Osijek kandidat grupe birača Ivan Vrkić, dok će Rijeku u predstojećem manadatu voditi novi stari gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP, PGS, HSU, IDS, Laburisti, SDSS i HSS). Drugi je krug lokalnih izbora. Danas je bila dosta slaba izlaznost. Do 16.30 sati u Zagrebu je izašlo oko 185 tisuća građana, dok je u prvom krugu, prije dva tjedna, do 16.30 glasalo 217 tisuća građana.

HDZ nakon ovih izbora drži 62 od 128 gradova, a SDP ima 22 grada. Nezavisni kandidati postali su gradonačelnici u 21 gradu.

Drugi krug lokalnih izbora donio je potvrdu premoći HDZ-a u županijama, jer ta stranka drži 12 mjesta župana, dok je 13. mjesto rezultat koalicije s nekadašnjih HSS-ovcem Darkom Korenom iz Koprivničko-križevačke županije. SDP-u drugi krug izbora nije donio nijedno dodatno županijsko mjesto, uz dva osvojena u prvom krugu i podržavajuće treće u Zagrebačkoj županiji gdje su koalirali s HSS-om. HNS je nakon Čačićeve pobjede u Varaždinskoj županiji ostao prva stranka samo u Međimirskoj županiji, IDS je potvrdio dominacij u Istri već u prvom krugu, slično kao i Bjelovarsko-bilogorski župan nezavisni Damir Bajs.

Zanimljiva iznenađenja Veće su se promjene dogodile na lokalnoj razini, gdje HDZ drži 62 od 128 gradova, pet gradova više nego na izborima 2013. Za razliku od HDZ-a SDP ima pet gradonačelničkih mjesta manje i umjesto 27, koliko ih je imao nakon lokalnih izbora 2013., iz ovih izlazi s 22 gradonačelnika. No, to ne znači da nije bilo zanimljivih iznenađenja. HDZ je izgubio gradonačelničko mjesto u Iloku, gdje je pobijedila nezavisna lista koju je složila liječnica Marija Budimir. HDZ je nema što se Slavonije tiče više gradonačelnike ni u Orahovici, Slatini i Valpovu. HDZ gubitak Iloka može liječiti uspjehom u Oroslavlju ili Daruvaru, gdje je skinuo SDP-ove gradonačelnike. SDP je pak HDZ-u preoteo samo Slatinu. U Dalmaciji pak dok je dobio Metković, SDP mu je preoteo Ploče i Trogir. S druge strane Makarsku odsad će umjesto SDP-ovog voditi HDZ-ov gradonačelnik. HDZ je preoteo SDP-u i Kutinu dok je od HNS-a izgubio Dugo Selo. Nezavisni kadidat je pak potukao HDZ-ovog kandidata u utrci za gradonačelnika Svete Nedelje. Vrbovec je pak od ovih izbora pao u ruke SDP-u, dosad je bio u rukama HDZ-a. Glavašev HDSSB gubi i na nižim razinama vlasti pa je ostao bez gradonačelničkog mjesta u Đakovu, gdje ga je izgurao HDZ-ov kandidat, te Donjem Miholjcu gdje je izgubio od nezavisnog kandidata. Na ovim izborima nezavisni kandidati su osvojili ukupno 21 grad.

Druga politička snaga Od 428 općina u Hrvatskoj HDZ je ona ovim izborima pobjedio u njih 195, tri više nego na prošlim izborima. dok su SDP-ovi kandidati postali načelnici u 45 općina, kao i na izborima 2013. No druga politička snaga u Hrvatskoj po broju načelničkih mjesta su nezavisni kandidati koji su osvojili vlast u ukupno 76 općina.

vecernji.hr

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading