Select Page

HELENA LONČAR: Pobijedit ćemo na izborima i spriječiti novi cirkus na federalnoj razini

HELENA LONČAR: Pobijedit ćemo na izborima i spriječiti novi cirkus na federalnoj razini

Otkako je Helena Lončar na čelu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije, potaknuto je nekoliko inicijativa, uspostavljen je dijalog sa sindikatima, a ova županija je iznimka oko načina realizacije devetogodišnjeg obrazovanja. Ministrica, koja se nalazi na listi stranaka okupljenih oko HNS-a BiH, je vrlo kritična prema odluci o uvođenju devetogodišnjeg obrazovanja.

Večernji list: Najviše ste do sada radili na uspostavi jedinstvenog Zavoda za obrazovanje u školama u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Što je do sada postignuto?
Zavod je bio jedan od mojih prioritetnih ciljeva s obzirom da je to vrlo važna karika obrazovnog sustava, napose kada se govori o kvaliteti nastavnoga procesa. Nakon desetak godina nepostojanja zavoda kao međužupanijske ustanove, sretna sam što smo otkočili proces njegovog formiranja tako što je odluka o preuzimanju suosnivačkih prava već donesena u Skupštini HBŽ-a, na OV Žepča, pripremljena čeka sljedeću Skupštinu ZHŽ-a, a potom i PŽ.

Večernji list: Čini se da bi uspostava ove institucije mogla biti model i za druge institucije Hrvata u BiH?!
Naravno, mi Hrvati moramo graditi svoje institucije jer su one od iznimne važnosti ne samo za očuvanje našega identiteta nego i za izgradnju kvalitetnijega života, ovisno o oblasti koju institucija pokriva.

Večernji list: Kako biste ocijenili uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja u BiH? Često se mogu čuti kritike da se radilo o eksperimentu koji je poremetio jedan uhodani i dobro funkcionirajući sustav?
Ne znam što je bio motiv za uvođenje devetogodišnjeg sustava osnovnog obrazovanja s obzirom da smo imali provjereno dobar sustav osmogodišnjeg obrazovanja: je li to bio nečiji eksperiment, ili se željelo napraviti nešto bolje, pitanje je. Jedno je sigurno, a to je da nisu temeljito ni sustavno pripremljeni uvjeti za jednu takvu, veliku i osjetljivu, rekla bih, promjenu.

Večernji list: Znači li to da vi smatrate kako bi bilo pametno sada se vratiti na prijašnji osmogodišnji sustav obrazovanja u školama?
Ja tvrdim da je osmogodišnji sustav bio dobar. Kad bih rekla nešto drugo, negirala bih kvalitetu obrazovnih isprava, svjedodžbi i diploma svih nas, da ne govorim o tolikim izvrsnim znanstvenicima, specijalistima, profesorima… Što nam donosi devetogodišnje obrazovanje: nešto bolje ili pak lošije, vrijeme će pokazati…

Večernji list: Srednjoškolski sindikati održali su jednosatni štrajk upozorenja. Kako komentirate njihove zahtjeve, jesu li utemeljeni?
Da podsjetim, mi smo prošle godine, zbog teške financijske situacije, bili primorani smanjiti plaće za 8% svim korisnicima proračuna. Ove godine smo potpisali sporazume sa svim korisnicima proračuna o povećanju plaće za 5%, što je maksimum koji Vlada može za sada ponuditi. Sporazum nismo potpisali samo sa Sindikatima srednjih škola. Oni traže povećanje od 8% što za Vladu nije prihvatljivo i zbog toga jer bi značilo nejednak pristup korisnicima proračuna. Do sada su to odbijali. Vlada je ponovno ovih dana ponudila prijedlog sporazuma s povećanjem od 5% koji se retroaktivno primjenjuje od 1. siječnja 2014., a razlika plaća bi bila isplaćena do kraja godine. Očekujemo njihov odgovor, a ja se nadam konačnom dogovoru.

Večernji list: Kako komentirate da u Federaciji još uvijek postoji Ministarstvo obrazovanja koje je apsolutno neustavno?
Komentiram ovako: više logike ima u kazalištu apsurda nego u toj činjenici.

Večernji list: Što je, po vama, rješenje kojim bi Hrvati zadovoljili svoj status, treći entitet, spajanje županija…?
Svako rješenje koje osigurava Hrvatima jednakopravnost je prihvatljivo: jesu li to tri ili četiri federalne jedinice, ili pak nešto treće, manje je važno. Najvažnije je da Hrvati nikada neće odustati od rješavanja hrvatskoga nacionalnog pitanja, a oni koji misle da ćemo se umoriti u traženju rješenja, izloženi nepravdama u svim segmentima života, grdno se varaju. HNS je odgovor na takva očekivanja. Prema onoj izreci da nas ojača sve što nas ne slomi, mi smo sve jači, odlučniji i uporniji. I što je najvažnije, rješavanje hrvatskoga pitanja je pretpostavka za rješavanje mnogih pitanja za bolju BiH i sve njezine stanovnike.

Večernji list: Kakva su vam očekivanja od izbora, izbora člana Predsjedništva, a najprije državne liste za izbore na kojoj se vi nalazite?
Jasno je da će HNS-ova lista, predvođena HDZ-om BiH, ostvariti izvrstan rezultat, biti neupitni pobjednik u hrvatskom biračkom tijelu, da će joj hrvatski narod dati legitimitet da ga predstavlja u vlasti, kako se ne bi više ponovio cirkus koji smo imali u proteklom mandatu na federalnoj razini i koji nas je sve skupo koštao. O pobjedi našega izbora za člana Predsjedništva prof. dr. Dragana Čovića nema nikakve dvojbe i vjerujem da ovaj put neki drugi neće imati snage, a ako imaju mudrosti – neće imati ni volje, birati nam našega člana Predsjedništva. Kažem mudrosti jer oni koji kopaju jamu pod drugima, sami u nju upadaju. Valjda su tu lekciju naučili oni koji su se do sada igrali voljom hrvatskoga biračkog tijela.

Uspjeh državne liste na kojoj se i ja nalazim ne gledam kao neka osobna očekivanja. Pobjeda liste je pobjeda svih nas, pa tako i moja. Svi koji se na njoj nalaze, kao i na ostalim listama HNS-a, stavljaju se na raspolaganje svome narodu i njegovim interesima i to je ključno za uspjeh svih naših lista pa tako i za državnu listu koju zajedno čine HNŽ i ZHŽ. Hrvatski odgovor je HNS i liste HNS-a, a hrvatski izbor za člana Predsjedništva je prof. dr. Dragan Čović.

Večernji list: Oporba zamjera kako je stanje u županiji nezadovoljavajuće. Kako to ocjenjujete i u kojem pravcu vidite mogućnost razvoja ZHŽ-a?
Da je samo stanje u ZHŽ-u nezadovoljavajuće, ja bih se zabrinula. Činjenica je da je stanje u BiH više nego zabrinjavajuće, a u usporedbi s nekim drugim dijelovima BiH kod nas i nije tako nezadovoljavajuće. A u usporedbi sa stanjem koje smo zatekli kad smo došli na vlast, unatoč svim pokušajima da nas se ‘dokrajči’, mogu samo reći da smo se odmakli od ruba provalije u koju nas je samo trebalo gurnuti, da smo stabilniji i odlučniji čuvati i graditi županiju/e sve dotle dok ne dođemo do nekog drugog ustroja koji će biti bolji. ZHŽ ima velike mogućnosti i potencijale za razvoj. Na politici je da kreira uvjete koji će biti pretpostavka tome zamahu. Stoga je važno izaći na izbore, birati one koji će znati što hoće, koji imaju snage boriti se za ciljeve u interesu svoga naroda ne narušavajući prava drugih.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading