Select Page

Herceg–Bosna je bila dio rješenja rata i opstojnosti Hrvata

Herceg–Bosna je bila dio rješenja rata i opstojnosti Hrvata

Hrvatska republika Herceg-Bosna (HR HB) bila je dio rješenja za zaustavljanje rata i opstojnosti Hrvata i države BiH, a ključeve dugoročne stabilnosti zemlje danas drže Bošnjaci kao najbrojniji narod u zemlji pri čemu se trebaju odreći pokušaja hegemonije nad Hrvatima, ocijenjeno je u petak na javnoj tribini pod nazivom “Herceg-Bosna jučer, danas, sutra”, koja je održana u Gorici u općini Grude.

DSC_00891

Tribina je održana u povodu obilježavanje 22. obljetnice uspostave Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a prije tribine je u crkvi sv. Stjepana služena sveta misa te je položen vijenac na grob Mate Bobana.

DSC_01691

Na tribini su, između ostalih, govorili ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž, te povjesničar Ivo Lučić.
Raguž je tom prigodom istaknuo kako je glavni razlog krvavog raspada Jugoslavije bila srpska hegemonija, te da sličnu pogrešku u BiH danas čine bošnjački političari.
”Današnja BiH na sličan način je talac bošnjačke politike koja se ne želi odreći hegemonije, prije svega prema Hrvatima. Budućnost zemlje ovisi o tome hoće li Bošnjaci ponoviti pogreške srpske strane”, rekao je Raguž.

DSC_0286

Dr. Lučić je ocijenio kako BiH ima izbor između toga da bude provizorij s privremenim rješenjima koja mogu generirati nestabilnosti, krize i konflikte ili pak postići unutarnji dogovor i sebi osigurati europsku budućnost. Pri tome je pojasnio da, kao i u slučaju utemeljenja Herceg-Bosne, i danas hrvatska politika inzistira na očuvanju političkog subjektiviteta i nacionalnog identiteta u BiH, što se pokušava osporiti.

DSC_0295

HR HB proglasilo je vodstvo Hrvata u BiH na sjednici Sabora održanog 28. kolovoza 1993. u Grudama.

grude-online.com

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading