Select Page

Hercegovački srednjoškolci na seminaru o aktivizmu u Posušju

Hercegovački srednjoškolci na seminaru o aktivizmu u Posušju

Prošlog vikenda od 12. do 14. veljače 2016. godine u Posušju je održan regionalni ”Stand-up” seminar o volonterizmu i aktivizmu mladih koji je u potpunosti financiran od stranje njemačke fondacije Schuler helfen leben (SHL).

Sudionici seminara su bili iz cijele Hercegovine, dok su predavači bili vrhunski stručnjaci iz struke s područja BiH, a glavni predavač je bio SHL-ov ambasador aktivizma Nedžad Kamenica. Među brojnim mladima bilo je i šest srednjoškolaca iz Širokog Brijega.

”Poučan i zabavan seminar koji me jako motivirao za daljni rad u nevladinim organizacijama, posebno u Vijeću mladih. Drago mi je što sam ostvario nova poznanstva i prijateljstva”, izjavio je Frano Šarić, predsjednik skupštine Vijeća mladih Široki Brijeg.

seminar_po_4

Seminar je imao dva osnovna dijela, teorijski i praktični. Tijekom praktičnog dijela sudionici su mogli naučiti stvari poput osnova volonterizma, temelja građanskog društva, načina kritičkog razmišljanja i drugih tema bitnih za aktivizam mladih.

U praktičnom dijelu sudionici su imali priliku za interakciju s građanima kroz razne aktivnosti poput posjećivanja znamenitosti Posušja, anketiranjem građana i sl.

”Mislim da su seminari odlične prilike za mlade ljude koji žele naučiti više o aktivnostima njihovih vršnjaka diljem BiH, o različitim udrugama koje pomažu mladima te o organizacijama koje financiraju te iste projekte. Uz mnogobrojne radionice i brojne igre kroz koje se uči lako se zabaviti i upoznati bolje svoje vršnjake i samoga sebe”, kazala je Sara Mandić, koordinatorica lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH za Široki Brijeg.

seminar_po_2

Jedan od predavača motivatora je bio David Naletilić koji je na seminaru, osim motivirajući mlade, sudjelovao i kao promatrač i evaluator, a komentirao je promjenu u stavovima mladih nakon seminara.

”Iznimno mi je drago što sam dobio priliku da svojim primjerom motiviram mlade aktiviste na ovom hvalevrijednom seminaru. Kroz tri dana sam svjedočio ogromnoj promjeni u stavovima mladih.

Skupina mladih Hercegovaca se kroz samo tri dana iz naučene pasivnosti pretvorila u aktivnu skupinu predstavnika svojih škola i zajednica te su pokazali volju i sposobnost za rad. U simulacijama planiranja i provođenja projekata kao i u raspravama ovi srednjoškolci s nedugim iskustvnom u ovom području su pokazali što znači biti mlad.

seminar_po_5

Usvajali su i koristili znanja nevjerojatnom brzinom. Pričali su o daljnim aktivnostima i projektima. Svi su napravili planove za skoru budućnost i svoje aktivnosti. Mogu vam reći da je odličan primjer upravo lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca u BiH koji je već počeo s izradom projektnog prijedloga za SHL fondaciju koji se ovog proljeća planira provesti u suradnji s Vijećem mladih Grada Širokog Brijega i drugim partnerima diljem Hercegovine, a i šire. Mislim da su se mladi pokrenuli. Pozitivne promjene dolaze,” zaključio je predsjednik Vijeća mladih Široki Brijeg David Naletilić.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading