Select Page

HNS šalje u Parlament prijedlog Izbornog zakona o Domu naroda i Predsjedništvu

HNS šalje u Parlament prijedlog Izbornog zakona o Domu naroda i Predsjedništvu

“Tijekom travnja u parlamentarnu proceduru stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH poslat će izmjene zakona na razini BiH i FBiH, a tiču se i Ministarstva za pitanje branitelja. Krenut ćemo s tim projektom koji bi trebao donijeti minimum jednakopravnosti Hrvatima u BiH”, rekao je govoreći u subotu na proslavi obilježavanja godišnjice Hrvatskoga vijeća obrane hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je i čelnik HNS-a BiH i HDZ-a. Stranke HNS-a tako žele, uoči očekivane rasprave u Ustavnom sudu BiH koji će do 1. lipnja odlučiti kakva je sudbina osporenih odredbi Izbornoga zakona, predstaviti svoj prijedlog ovih dokumenata i prve preuzeti inicijativu, piše Večernji list BiH.

Nedvosmislena odluka

Ustavni sud BiH je 1. prosinca prošle godine donio odluku po kojoj je osporio dva članka Izbornog zakona BiH, i to koji se tiču izbora izaslanika iz svake pojedine županije upravo jer je procijenio da izbor izaslanika Hrvata nije proporcionalan. 
“Pravo na demokratsko odlučivanje koje se ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem mora biti utemeljeno na demokratskom izboru izaslanika u Dom naroda FBiH onog konstitutivnoga naroda koji predstavlja i čije interese zastupa. Dovodeći naprijed navedeni značaj Doma naroda u ustavnom sustavu FBiH u vezu s načelom konstitutivnosti naroda neosporno proizlazi da načelo konstitutivnosti naroda u FBiH, u kontekstu Doma naroda, može biti ostvareno samo ako se popunjavanje Doma naroda temelji na jasno preciziranim kriterijima koji trebaju dovesti do što potpunijeg predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda u FBiH. Suprotno od navedenoga, neodgovarajuće političko predstavljanje onih koje predstavlja i čije interese zastupa dovodi do povrede načela konstitutivnosti, odnosno nejednakopravnosti bilo kojeg od konstitutivnih naroda, a time i povrede Ustava BiH, konkretno članka I/2. Ustava Bosne i Hercegovine”, navedeno je u odluci Ustavnoga suda iz prosinca prošle godine.

Nekoliko opcija na stolu

Zbog toga su iz stranaka HNS-a i HDZ-a BiH priredili nekoliko prijedloga kojim bi ispunili uvjete ove presude. Predstavljena su dva modela po kojima se predviđa da se iz svake županije bira broj izaslanika svakog konstitutivnoga naroda koji bi bio razmjeran sudjelovanju tog naroda u ukupnom broju Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih u FBiH prema popisu pučanstva iz 2013., dok su drugi model HDZ BiH i HNS BiH za izbor izaslanika u federalni Dom naroda nazvali “Dionički model”. To rješenje temelji se na izračunu “koeficijenta elektorskog glasa” koji matematički precizno svakom konstitutivnom narodu (i ostalim) u svakoj županiji dodjeljuje točno onoliko glasova (“dionica”) koliki je udio stanovnika tog konstitutivnoga naroda (i ostalih) u nekoj županiji prema ukupnom broju stanovnika tog naroda u FBiH. Predstavljene su i izmjene načina izbora članova Predsjedništva, a cijelo rješenje svodi se na ključnu ulogu općina za njihov izbor.

vecernji.ba

OGLASI

Loading